Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι επιδόσεις των ελληνικών ασφαλιστικών στην Κύπρο

Σε μια αγορά που δείχνει στοιχεία σταθεροποίησης και υπόσχεται ανοδική πορεία κατά τα επόμενα χρόνια, δραστηριοποιούνται πέντε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Οι επιδόσεις εννεαμήνου και τα μερίδια αγοράς. Αναλυτικοί πίνακες.

Oι επιδόσεις των ελληνικών ασφαλιστικών στην Κύπρο

Δειλά σημάδια ανάκαμψης συνεχίζει να εμφανίζει και φέτος η κυπριακή ασφαλιστική αγορά, με τις θυγατρικές πάντως των ελληνικών ομίλων να διατηρούνται σε σχετικά περιορισμένα μερίδια και αυτό το εννεάμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο η παραγωγή των «ζωικών» προϊόντων αυξήθηκε κατά 0,3% και των προϊόντων των γενικών κλάδων κατά 2,4%. Κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015, τα αντίστοιχα ποσοστά βελτίωσης ήταν 0,4% και 0,1%.

Η ουσία είναι πως η εγχώρια αγορά έχει πλέον σταθεροποιηθεί και ελπίζει σε καλύτερες μέρες στο βαθμό που η τοπική οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Επίσης, έντονες είναι οι συζητήσεις για το κατά πόσο θα δούμε σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω και της υιοθέτησης του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου Solvency II.

Ο κλάδος ζωής εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ισχυρή συγκέντρωση σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών, με πρώτες δυνάμεις την CNP, τη θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου Eurolife και την Universal Life που πρόσφατα σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα στο μέτωπο του bancassurance (παρατιθέμενος πίνακας με επιδόσεις και μερίδια αγοράς).

Από ελληνικής πλευράς, παρουσία στον κλάδο ζωής της κυπριακής αγοράς έχουν οι εταιρείας Allianz Hellas, Εθνική Ασφαλιστική (εκτός των άλλων συνεργασία με το τοπικό δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας), Prime Insurance (συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά) και Altius (πρώην Alpha Ασφαλιστική που εξαγοράστηκε από ομάδα επενδυτών με αιχμή τον κ. Δούκα Παλαιολόγο).

Στους γενικούς κλάδους (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) η αγορά είναι περισσότερο κατακερματισμένη, ωστόσο ρόλο ηγέτη εξακολουθούν να παίζουν οι ίδιοι Όμιλοι: Τράπεζα Κύπρου με τις εταιρείες Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και Eurolife, CNP με τις εταιρείες CNP Cyprialife και CNP Ασφαλιστική και Universal Life.

Από ελληνικής πλευράς, πέρα από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής (Εθνική, Altius, Prime, Allianz Hellas) έχουμε και την Υδρόγειο Ασφαλιστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v