Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξη για τον χαλκό η Goldman Sachs

Η επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι όλα τα θετικά στοιχεία υπαινίσσονται πως η παγκόσμια οικονομία σταδιακά αναθερμαίνεται και κάνει λόγο για ισχυρά θεμελιώδη. Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ζήτηση θα απορροφήσει την υπερπροσφορά.

Αισιόδοξη για τον χαλκό η Goldman Sachs

Οι μεταβολές στην προοπτική για την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, που οδήγησαν το πρόσφατο ράλι στις τιμές, υποστηρίζουν ένα πιο «αισιόδοξο» περιβάλλον για το μέταλλο, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2017, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.

«Αν και είναι πειρασμός να το αποδώσουμε αυτό σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις, οι ουσιαστικά ισχυρότερες εξελίξεις στα θεμελιώδη που συνέδραμαν σε αυτή την αύξηση κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος είναι πιθανό να στηρίξουν ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον για τον χαλκό», εκτίμησαν οι αναλυτές της τράπεζας σε χθεσινή τους έκθεση, σύμφωνα με το Reuters.

«Η βελτίωση στην ανάπτυξη της ζήτησης ήταν πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι αναμέναμε και φαίνεται πιθανό να απορροφήσει μεγάλο μέρος της προσφοράς που πιστεύαμε ότι θα οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και νωρίς το 2017», τονίζουν.

Με την πρόσφατη ανάκαμψη στη βιομηχανική δραστηριότητα, η προοπτική για το 2017, για τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμολόγηση του χαλκού -η προσφορά, η ζήτηση και η διάρθρωση κόστους- έχουν όλα γίνει πιο θετικά, υποστήριξαν οι αναλυτές της τράπεζας σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγού στην Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή μετάλλων στον κόσμο, ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων πέντε χρόνων, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του άνθρακα, του χάλυβα και άλλων οικοδομικών υλικών.

Θετικές αναγνώσεις για τα εργοστάσια της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, όλα υπαινίσσονται πως η παγκόσμια οικονομία σταδιακά αναθερμαίνεται.

Η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ένα μέτριο έλλειμμα στον χαλκό, περίπου 180.000 τόνων, για το 2017, έναντι παλαιότερων προβλέψεων για πλεόνασμα 360.000 τόνων.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η τιμή θα αγγίξει τις 6.200 δολάρια ανά τόνο μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Πιο συγκεκριμένα, αύξησε τις προβλέψεις για έπειτα από τρεις, έξι και 12 μήνες, σε 5.800, 6.200 και 5.600 δολάρια ανά τόνο αντίστοιχα, από προηγούμενες εκτιμήσεις για 5.000, 4.800 και 4.800 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v