Ελάχιστη αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση άνθρακα μέχρι το ’21

Οι ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζουν να απομακρύνονται από τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας και η κινεζική κατανάλωση πλησιάζει το «ταβάνι» της. Αυτοί και άλλοι παράγοντες θα αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ζήτηση από αναδυόμενες χώρες.

Ελάχιστη αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση άνθρακα μέχρι το ’21

Η βιομηχανία άνθρακα θα πρέπει να ετοιμάζεται για μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ουσιαστικά θα φτάσει στο peak της τα ερχόμενα χρόνια, εκτίμησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency) σε νέα έκθεση.

Η IEA αναμένει η παγκόσμια ανάπτυξη στην κατανάλωση άνθρακα να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,6% μεταξύ 2015 και 2021, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας και η κινεζική κατανάλωση αγγίζει σταδιακά το «ταβάνι» της.

Τα παραπάνω αναμένεται να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ζήτηση από τα αναπτυσσόμενα κράτη και κυρίως από την Ινδία και την νοτιοανατολική Ασία.

«Η ζήτηση για άνθρακα μετατοπίζεται στην Ασία, όπου οι αναπτυσσόμενες οικονομίες με αυξανόμενους πληθυσμούς αναζητούν οικονομικές και ασφαλείς πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσουν τις οικονομίες τους», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο Keisuke Sadamori, επικεφαλής στην IEA για τις αγορές ενέργειας και την ασφάλεια.

Η πρόβλεψη της κορυφαίας αρχής για την ενέργεια, έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τους παραγωγούς άνθρακα. Το 2015, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο υποχώρησε για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Πολλές εταιρίες έχουν πτωχεύσει, καθώς στον κόσμο υπάρχει περισσότερη προσφορά άνθρακα απ’ ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπογραμμίζει το CNBC.

Η IEA αναμένει μια ανάκαμψη κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή: προβλέπει πως η κατανάλωση άνθρακα το 2021 θα αγγίξει τους 5,63 δισ. τόνους ισοδύναμου άνθρακα, δηλαδή μόλις άνω των επιπέδων του 2014.

Κατά την άποψη του σώματος, οι κινητήριες δυνάμεις που οδηγούν τη βουτιά στον άνθρακα θα ενισχυθούν: η αυξανόμενη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, θα ελαττώσουν την όρεξη για άνθρακα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα ανεπτυγμένα κράτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v