Η οικονομία της Ιρλανδίας εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες για τον άμεσο αντίκτυπο της απόφασης της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ και της απότομης πτώσης της στερλίνας που ακολούθησε.
Ωστόσο, η επιτάχυνση είναι απίθανο να είναι κατευνάσει τις ανησυχίες κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρήσεων, σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της βρετανικής απόφασης, μεταδίδει το MarketWatch. Όπως εξηγεί, οι αγρότες της χώρας δίνουν τις μισές τους εξαγωγές στη Βρετανία, ενώ το ένα τέταρτο των αποστολών της -όλων των κατηγοριών προϊόντων- προς την Ευρώπη, επίσης καταλήγει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για το τρίτο τρίμηνο, η ιρλανδική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναπτύχθηκε κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και 6,9% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2015. Βάσει του συγκεκριμένου υπολογισμού, η Ιρλανδία εμφάνισε μακράν την πιο ραγδαία ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο τρίμηνο.
Μετά την απόφαση για Brexit, η υποχώρηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί η Ιρλανδία, αύξησε τις τιμές των ιρλανδικών αγαθών και υπηρεσιών για τους Βρετανούς καταναλωτές, κάτι που ωστόσο δε φάνηκε να επηρέασε τις συνολικές εξαγωγές που ενισχύθηκαν κατά 1,7% στο τρίμηνο.
Με τις εισαγωγές να υποχωρούν με μεγαλύτερο ρυθμό, κατά 8,6%, αυτή η δυναμική προσέφερε τόνωση στην οικονομία, όπως έκανε και η αύξηση στις δαπάνες από καταναλωτές και από την κυβέρνηση.
Επισημαίνεται πάντως πως, όπως είναι ευρέως γνωστό, τα στοιχεία για το ιρλανδικό ΑΕΠ δεν προσφέρουν σαφή εικόνα για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, διότι αλλοιώνονται από έναν μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Η μεγάλη κλίμακα αυτής της παραμόρφωσης έγινε ιδιαίτερα αισθητή τον Ιούλιο, όταν η στατιστική υπηρεσία δημοσίευσε στοιχεία που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 26,5% το 2015. Το άλμα αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το γεγονός πως αμερικανικές εταιρίες συγχωνεύονται με εταιρίες με έδρα στο εξωτερικό για να επωφεληθούν από τα πιο ευνοϊκά φορολογικά συστήματα, αλλοιώνοντας παράλληλα και τα στατιστικά.