Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Μηνιαία άνοδος-ρεκόρ στις εξαγωγές τον Οκτώβριο

Άλμα στα 46,5 δισ. στερλίνες κατέγραψαν οι βρετανικές εξαγωγές τον Οκτώβριο, ενώ το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε σε δύο δισ. περιλαμβανομένων των υπηρεσιών. Πάντως η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τα στοιχεία τριμήνου.

Βρετανία: Μηνιαία άνοδος-ρεκόρ στις εξαγωγές τον Οκτώβριο

Περιορίστηκε το βρετανικό εμπορικό έλλειμμα τον Οκτώβριο, με τις εξαγωγές να καταγράφουν μηνιαία άνοδο-ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS.

Το εμπορικό έλλειμμα στα αγαθά ελαττώθηκε σε 9,7 δισ. στερλίνες τον Οκτώβριο, από το αναθεωρημένο νούμερο των 13,8 δισ. στερλινών του Σεπτεμβρίου. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν έλλειμμα 12 δισ. στερλινών.

Περιλαμβανομένων των υπηρεσιών, το έλλειμμα περιορίστηκε σε δύο δισ. στερλίνες. Η συρρίκνωση του ελλείμματος πυροδότησε ένα άλμα στις εξαγωγές, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να αγγίzουν το μηνιαίο ρεκόρ των 46,5 δισ. τον Οκτώβριο.

Οι εξαγωγές αγαθών σε χώρες εκτός της ΕΕ άγγιξαν νέο υψηλό στα 14,4 δισ. στερλίνες, ενώ οι εξαγωγές αγαθών στην ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας, ενισχύθηκαν σε 12,4 δισ. στερλίνες, τόνισε η ONS σύμφωνα με το MarketWatch.

Η στατιστική υπηρεσία προειδοποίησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «περιορισμένες ενδείξεις μέχρι στιγμής» πως οι εξαγωγές ωφελούνται από την απότομη πτώση στη στερλίνα μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου και την απόφαση για Brexit.

Η μείωση στο έλλειμμα έρχεται έπειτα από μια πτώση περίπου 15% στην αξία της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα. Έρευνες έχουν καταδείξει πως η υποχώρηση του νομίσματος έχει σταθεί δίκοπο μαχαίρι για πολλές εταιρίες: αν και έχει καταστήσει πιο ανταγωνιστικά τα βρετανικά αγαθά και υπηρεσίες για τους αγοραστές του εξωτερικού, έχει επίσης πιέσει ανοδικά τα κόστη των εισαγόμενων ακατέργαστων υλών.

Από εκεί και πέρα, τα μηνιαία δεδομένα ενδέχεται να είναι μεταβλητά και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν πως τυχόν παρατεταμένη βελτίωση στο έλλειμμα από την αδύναμη στερλίνα μπορεί να πάρει καιρό. Υπογραμμίζοντας αυτή την αβεβαιότητα, η ONS δημοσιοποίησε σήμερα σημαντικές αναθεωρήσεις σε πρόσφατα στοιχεία για το εμπόριο.

Το εμπορικό έλλειμμα στα αγαθά για το τρίτο τρίμηνο υπολογίζεται πλέον στα 38,7 δισ. στερλίνες, από προηγούμενη εκτίμηση 33,2 δισ. Σε κάθε περίπτωση, αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα του τρίτου τριμήνου δεν έχει μεταβάλλει την εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας για τη συνολική ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας την περίοδο αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v