Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΝΡ: Κι άλλος... Kerviel στις γαλλικές τράπεζες

Καθώς φουντώνει η κρίση στη Société Générale για τις κινήσεις του κ. Jérôme Kerviel, του trader που κατηγορείται για παράνομες συναλλαγές, το Παρίσι βουίζει με τις φήμες για έναν... άλλο Kerviel, τον κ. Olivier Kerviel (!) που επίσης εργαζόταν σε μία από τις κορυφαίες γαλλικές τράπεζες, μεταδίδουν οι ”Financial Times”.

ΒΝΡ: Κι άλλος... Kerviel στις γαλλικές τράπεζες
Καθώς φουντώνει η κρίση στη Société Générale για τις κινήσεις του κ. Jérôme Kerviel, του trader που κατηγορείται για παράνομες συναλλαγές, το Παρίσι βουίζει με τις φήμες για έναν... άλλο Kerviel, που επίσης εργαζόταν σε μία από τις κορυφαίες γαλλικές τράπεζες, μεταδίδουν οι ”Financial Times”.

Ο κ. Olivier Kerviel εργαζόταν στην B*Capital, θυγατρική της BNP Paribas. Δεν ήταν trader, αλλά διαχειριστής χαρτοφυλακίου σε μία από τις μονάδες asset management της εταιρίας στο Παρίσι. Το τμήμα του διαχειρίζεται περιουσίες εύπορων πελατών, οι οποίοι πρέπει να δώσουν τουλάχιστον 80.000 ευρώ για να γίνουν πελάτες.

Ο κ. Olivier Kerviel εργαζόταν στην τράπεζα από το 2005 έως τον Απρίλιο του 2007, οπότε και παραιτήθηκε, καθώς κατηγορήθηκε για ανάρμοστες κινήσεις στις συναλλαγές του. Σύμφωνα με πηγές της BNP, ο κ. Olivier Kerviel με τις κινήσεις του καταπάτησε τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου του ομίλου. ”Οι ανώτεροί του δεν συμφωνούσαν με το πώς δούλευε, οπότε παραιτήθηκε”.

Ούτε η BNP ούτε οι πελάτες της υπέστησαν κάποια ζημία εξαιτίας των κινήσεών του.

Olivier Kerviel είναι επίσης το όνομα του αδελφού τού Jerome, αλλά πάντως ο κ. Olivier Kerviel που δούλευε στην B*Capital δεν έχει συνδεθεί με την οικογένεια του κ. Jérôme Kerviel.

Εν τω μεταξύ, η κρίση στη Société Générale κλιμακώνεται, καθώς ο κ. Jérôme Kerviel δήλωσε στις αρχές ότι οι ανώτεροί του ”δεν μπορεί παρά να γνώριζαν τις κινήσεις του.”

Το Δ.Σ. του γαλλικού ομίλου πραγματοποιεί σήμερα συνεδρίαση, όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα του προέδρου κ. Daniel Bouton, ο οποίος πιέζεται από πολλές πλευρές να παραιτηθεί, αν και τα στελέχη του Δ.Σ. τον υποστηρίζουν.

Η γαλλική κυβέρνηση, όμως, σχεδόν απαίτησε την παραίτηση του κ. Bouton και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Nicolas Sarkozy, δήλωσε ανοιχτά ότι η SocGen οφείλει να αποδώσει ευθύνες για το σκάνδαλο, ενώ η υπουργός Οικονομικών κ. Christine Lagarde τόνισε ότι ”όταν το καράβι δεν πηγαίνει καλά, οπωσδήποτε φταίει και ο καπετάνιος”.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v