Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νταβός: Διάσταση απόψεων τραπεζιτών - βιομηχάνων

Το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης είναι μεγάλο, σημείωσαν οι περισσότεροι τραπεζίτες που βρέθηκαν στο Νταβός για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για πιθανή επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ. Πιο αισιόδοξοι οι βιομήχανοι, σημειώνουν ότι δεν διαπιστώνουν ύφεση στις επιχειρήσεις τους.

Νταβός: Διάσταση απόψεων τραπεζιτών - βιομηχάνων
Διισταμένες απόψεις για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασαν οι επιχειρηματίες που βρέθηκαν στο Νταβός για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ.

Από τη μία οι τραπεζίτες σημείωναν ότι έχουν αυξηθεί τα ρίσκα και η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως οδεύει σε ύφεση, ενώ από την άλλη οι βιομήχανοι τόνιζαν ότι δεν το έχουν βιώσει ακόμη στις επιχειρήσεις τους.

Οι προβλέψεις για ύφεση στις ΗΠΑ και το αν θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος κόσμος ήταν το βασικό θέμα διαλόγου στο Νταβός.

Εάν καταγραφεί επιβράδυνση στις αμερικανικές καταναλωτικές δαπάνες, αυτό θα πλήξει ακόμη και τις ισχυρότερες ξένες οικονομίες, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, κ. Lloyd Blankfein. ”Πώς μπορεί να διατηρηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη εάν μειωθεί η ζήτηση από την κορυφαία πηγή του πλανήτη;”.

O κ. Steven Roach, επικεφαλής των ασιατικών δραστηριοτήτων της Morgan Stanley, σημείωσε ότι βρισκόμαστε κοντά σε παγκόσμια ύφεση. Όπως αναφέρει, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να αντικαταστήσει τα 9,5 τρισ. δολάρια που δαπάνησαν πέρυσι τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ.

”Υπάρχει μια οικονομική επιβράδυνση, αλλά δεν θα το έθετα σε ευρύτερο πλαίσιο ύφεσης”, σημείωσε ο κ. Alan Boeckmann, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Fluor Corp., ενώ ο ομόλογός του στη γερμανική BASF σχολίασε πως ”ακόμη και εάν οι ΗΠΑ φτερνιστούν, αυτό δεν σημαίνει ότι ολόκληρος ο κόσμος θα κρυώσει”.

Ο κ. Allen Sinai, επικεφαλής οικονομολόγος της Decision Economics, προβλέπει ότι αν και θα σημειωθεί επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη (δίνει πιθανότητα 20%).

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της Merrill Lynch, κ. John Thain, σημειώνει: ”Τα προβλήματα στην αγορά πίστης διαχέονται στο καταναλωτικό κομμάτι. Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα ακόμη κύμα προβλημάτων στην καταναλωτική πίστη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v