Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FactSet: Έτος υψηλού κινδύνου το 2008

Πιθανότητα 80% στο σενάριο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, την οποία δεν θα καταφέρει να αντισταθμίσει η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, δίνει η FactSet. Προβλέπει βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή ανάκαμψη, αλλά προειδοποιεί ότι οι αγορές θα δουν τα χαμηλά τους στο β’ τρίμηνο. Τι εκτιμά για τα εταιρικά κέρδη, ποιους κλάδους προκρίνει.

FactSet: Έτος υψηλού κινδύνου το 2008
Πιθανότητα 80% στο σενάριο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, την οποία δεν θα καταφέρει να αντισταθμίσει η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, δίνει η FactSet, στην έκθεσή της με τίτλο ”2008: Έτος υψηλού κινδύνου”.

Ο οίκος, ο οποίος εξειδικεύεται στην ανάλυση συγκλινουσών εκτιμήσεων σε παγκόσμια βάση, σημειώνει πως διάφοροι οικονομικοί δείκτες που επεξεργάζεται συνάδουν προς το σενάριο ύφεσης διαρκείας για την αμερικανική οικονομία, με τις καταναλωτικές δαπάνες να παραμένουν στάσιμες.

Η επιβεβαίωση της τάσης αυτής θα καθορίσει και τον τόνο στις διεθνείς αγορές, σημειώνει.

Ειδικότερα, η FactSet εκτιμά ότι το έτος θα σηματοδοτηθεί από την οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ (ενδεχόμενο στο οποίο δίνει πιθανότητα 80%) λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων. Μέχρι στιγμής, σημειώνει ο οίκος, η ισχυρή αγορά εργασίας έχει μετριάσει τις επιπτώσεις από την πτώση στις τιμές των κατοικιών, αλλά οι πρόσφατες απολύσεις σε κλάδους όπως οι κατασκευές και η μεταποίηση καθώς και η επιβράδυνση στην εταιρική δραστηριότητα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς σημαντική επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών.

Ως εκ τούτου, η FactSet εκτιμά ότι θα δεχτούν πλήγμα όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ υπογραμμίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη και στην Ασία έφτασαν στο ανώτερο σημείο τους το 2007 και πως η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών δεν θα καταφέρει να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο οίκος βλέπει υποχώρηση της εταιρικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ”το 2008 θα είναι το έτος κατά το οποίο οι αναλυτές θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα”.

Παρά τον έντονο προβληματισμό για την αμερικανική οικονομία, οι αναλυτές παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τα εταιρικά κέρδη, τονίζει ο οίκος. Ενώ αναθεώρησαν χαμηλότερα τις προβλέψεις τους για τα κέρδη ανά μετοχή κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2007, άφησαν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για το 2008.

Σύμφωνα με τη FactSet, οι αναλυτές περιμένουν ακόμη αύξηση των κερδών των εταιριών του S&P 500 κατά 16,6%. Το γεγονός ότι αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για το δ’ τρίμηνο του 2007 από το 11,9% στο -8,8% στα τέλη Δεκεμβρίου και στο -14,2% φαίνεται πως δεν έχει καμία σημασία. Στην παρούσα φάση περιμένουν διψήφια αύξηση των κερδών για οκτώ από τους 10 κλάδους του δείκτη και υποχώρηση σε κανέναν, τονίζει.

Η FactSet υπογραμμίζει ότι οι αναλυτές έχουν πολύ ισχνό ιστορικό στις προβλέψεις εταιρικών κερδών εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει. Τα κέρδη των εταιριών του S&P 500 είναι κατά 19% υψηλότερα από τη μακροπρόθεσμη τάση και το μέσο περιθώριο κέρδους των εταιριών, στο 15,7%, διαμορφώνεται επίσης σε επίπεδα-ρεκόρ. Ως εκ τούτου, εξηγεί ο οίκος, τα κέρδη των εταιριών του S&P 500 κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσουν φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ”δυτικά” χρηματιστήρια αναμένεται να δεχτούν πλήγμα. Συνήθως η ύφεση στις ΗΠΑ οδηγεί σε υποχώρηση 22% στον S&P 500 κατά μέσο όρο.

Η FactSet σημειώνει ότι σε βραχυπρόθεσμη βάση είναι πολύ πιθανή μια ανάκαμψη από την ιδιαίτερα ισχυρή υποχώρηση των τιμών των μετοχών από τις αρχές του έτους.

Ωστόσο, εκτιμά ότι οι αγορές θα δουν τα χαμηλά τους στο β’ τρίμηνο και προτιμά τους κλάδους με τη μικρότερη δυνατή εξάρτηση από την οικονομική ανάπτυξη (εταιρίες κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνίες, υγεία και καταναλωτικά είδη ευρείας χρήσεως).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v