Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BlackRock: Οι δέκα προβλέψεις για το 2008

Καθώς οι πιστωτικές αγορές ανακτούν το έρεισμά τους και ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι αποτιμήσεις των μετοχών θα πρέπει να βελτιωθούν το 2008, επιτρέποντας τη συνέχιση της ανοδικής τάσης της αγοράς, σύμφωνα με τον Robert C. Doll, Vice President και Chief Investment Officer of Global Equities στην BlackRock.

BlackRock: Οι δέκα προβλέψεις για το 2008
Καθώς οι πιστωτικές αγορές ανακτούν το έρεισμά τους και ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι αποτιμήσεις των μετοχών θα πρέπει να βελτιωθούν το 2008, επιτρέποντας τη συνέχιση της ανοδικής τάσης της αγοράς, σύμφωνα με τον Robert C. Doll, Vice President και Chief Investment Officer of Global Equities στην BlackRock.

Ο ίδιος παραθέτει δέκα προβλέψεις για το τρέχον έτος και συγκεκριμένα:

1. Η παγκόσμια ανάπτυξη κατώτερη των τάσεων για πρώτη φορά από το 2002.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με 3,5% κατά μέσο όρο σε μακροπρόθεσμη βάση από το 2004. Κατά την άποψή μας, αυτό πιθανότατα θα αλλάξει το 2008. Η εξασθένηση θα έχει ως επίκεντρο τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον στεγαστικό και στους καταναλωτικούς τομείς της οικονομίας. Αναμένουμε ότι και οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα αντιμετωπίσουν αισθητή εξασθένηση. Οι αναπτυσσόμενες αγορές θα συνεχίσουν να σημειώνουν έντονη οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του έτους.

2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες οριακά διαφεύγουν την οικονομική ύφεση, αλλά βιώνουν ύφεση στην κερδοφορία.

Παρά το σημαντικό εμπόδιο της στεγαστικής ύφεσης και των συναφών πιστωτικών προβλημάτων, πιστεύουμε ότι οι ισχυροί εταιρικοί ισολογισμοί και οι ταμειακές ροές, η ευπροσάρμοστη αγορά εργασίας, οι πάντα ισχυρές εξαγωγές και η διαλλακτική ομοσπονδιακή τράπεζα είναι σημαντικά αντισταθμίσματα που θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση, ακόμη και εάν κατά καιρούς θα φαίνεται ότι κάτι τέτοιο υφίσταται.

Η ευνοϊκότερη πρόβλεψή μας για την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ το 2008 κυμαίνεται από 1,5% έως 2%. Τα έσοδα παρουσιάζουν περισσότερες διακυμάνσεις από την οικονομική ανάπτυξη και σημείωσαν εμφανή πτωτική τάση κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα. Δυστυχώς, πιστεύουμε ότι αυτό υποδηλώνει την πιθανότητα ύφεσης της κερδοφορίας το 2008.

3. Τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ομοσπονδιακών κεφαλαίων δανεισμού (Fed funds) πέφτουν στο 3,5% ή και περισσότερο, καθώς αυξάνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Αναμένουμε περαιτέρω μείωση τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης στο τελικό επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων ομοσπονδιακών κεφαλαίων δανεισμού, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει το εν λόγω επιτόκιο στο 3,5% ή και σε χαμηλότερο επίπεδο. Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει απρόθυμα τα επιτόκια. Παρόλο που πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα, παραμένουν ορισμένες πληθωριστικές πιέσεις (π.χ. οι τιμές των τροφίμων) και στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας έχουν επίγνωση πως η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί ένα από τα κύρια καθήκοντά τους.

Από πλευράς αποδόσεων των ομολόγων, αναμένουμε ότι, καθώς διευκολύνονται οι πιστωτικές συνθήκες και η οικονομία παραμένει σε κανονική πορεία, τα επιτόκια θα αυξηθούν ελαφρώς σε σχέση με τα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα.

4. Το δολάριο σημειώνει άνοδο έναντι του ευρώ, αλλά πτώση έναντι των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων αγορών.

Μετά την κορύφωση της αξίας του το 2002, το δολάριο εμφάνισε πτωτική τάση σε σχέση με τα περισσότερα νομίσματα (με εξαίρεση μια σύντομη ανοδική πορεία το 2005). Οι μη ευνοϊκές διαφορές μεταξύ επιτοκίων, τα χαμηλότερα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και ασφαλώς το εμπορικό έλλειμμα άσκησαν πτωτικές πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

Ενώ πιστεύουμε ότι οι εν λόγω πιέσεις θα συνεχιστούν το 2008, η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και η υφιστάμενη υψηλή αποτίμηση του ευρώ θα προκαλέσουν την πτώση της αξίας του έναντι του δολαρίου. Η πίεση κορυφώνεται για την ανατίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και εάν προσαρμοστούν οι δείκτες του αμερικανικού δολαρίου, το αποτέλεσμα θα είναι η σχετική ανατίμηση των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών.

5. Οι μετοχές επιτυγχάνουν νέο ρεκόρ όλων των εποχών το 2008, καθώς βελτιώνεται η σχέση τιμής - κερδών.

Οι μετοχικές αποτιμήσεις (ήτοι η σχέση τιμής - κερδών) έχουν βελτιωθεί λίγο μόνο από τα μέσα του 2006 έπειτα από πτωτική τάση επί σειρά ετών. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη την άποψη ότι πιθανότατα η κερδοφορία να εξασθενήσει.

Ο συνδυασμός ελκυστικών αποτιμήσεων, θετικών (αν και αργών) επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης, μειωμένου πληθωρισμού, χαμηλών μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ισχυρών εταιρικών ισολογισμών και διαλλακτικής ομοσπονδιακής τράπεζας θα βοηθήσει στην άνοδο των μετοχών σε νέο επίπεδο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους – καταρρίπτοντας τα ρεκόρ του Οκτωβρίου.

6. Οι εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ανάπτυξης σημειώνουν μεγαλύτερη απόδοση από τις εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης και τιμής.

Αυτή η πρόβλεψη αντιπροσωπεύει μια συνέχιση της τάσης που έγινε έκδηλη κατά το δεύτερο ήμισυ του 2007. Με βάση την εμπειρία μας, αυτού του είδους οι τάσεις συνήθως διαρκούν αρκετά χρόνια μόλις αναπτυχθούν. Σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης και ασθενέστερης αύξησης των κερδών, οι επενδύσεις υψηλότερης ποιότητας θα σημειώσουν μεγαλύτερη απόδοση, δηλαδή οιεταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ανάπτυξης.

7. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι μετοχικές αγορές για ακόμα μία φορά σημειώνουν μεγαλύτερη απόδοση από τις ανεπτυγμένες.

Απουσία παγκόσμιας ύφεσης αναμένουμε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και αγορές θα σημειώσουν και πάλι μεγαλύτερη απόδοση το 2008. Το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό, τα διαρκή οφέλη στην παραγωγικότητα, τα αυξανόμενα επίπεδα κατανάλωσης, τα υψηλά επίπεδα αποταμιεύσεων και οι βιομηχανικές και τεχνολογικές βελτιώσεις θα συνεχίσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, βοηθώντας τις εν λόγω οικονομίες να εξακολουθήσουν να ακμάζουν.

Οι αποτιμήσεις των αναδυόμενων αγορών έχουν σημειώσει ανοδική τάση προσεγγίζοντας εκείνες των ανεπτυγμένων χωρών τα τελευταία χρόνια, αλλά δεδομένων των υψηλότερων επιπέδων αύξησης των κερδών παραμένουν ελκυστικές εναλλακτικές.

8. Παρά το γεγονός ότι ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου, ήταν χαμηλότερες κατά το τέλος του έτους σε σχέση με την αρχή.

Οι διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις, οι γρήγοροι ρυθμοί παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, οι αυξήσεις στην ενεργειακή ζήτηση και η απουσία σημαντικών νέων πηγών προσφοράς άσκησαν ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.

Το 2007 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 57% ολοκληρώνοντας το έτος στα 95,98 δολάρια το βαρέλι και ουσιαστικά ξεπέρασαν το όριο των 100 δολαρίων κατά τις πρώτες δύο ημέρες συναλλαγών του 2008. Παρόλο που πιστεύουμε πως η μακροπρόθεσμη υπόθεση για υψηλότερες τιμές παραμένει, από κυκλική άποψη, κατά τη διάρκεια του έτους θα παρατηρηθεί κάποια παγίωση στις τιμές του πετρελαίου, εφόσον σημειωθεί επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη, και λιγότερο δραματική πτώση του δολαρίου.

9. Οι κλάδοι της πληροφορικής, της υγείας και της ενέργειας σημειώνουν υψηλότερη απόδοση από τους κλάδους των οργανισμών κοινής ωφελείας, τον χρηματοοικονομικό και τον κλάδο των δευτερευόντων καταναλωτικών αγαθών.

Γενικά, προτιμάμε εταιρίες με δυνατότητα πρόβλεψης καλής κερδοφορίας και ισχυρούς λογαριασμούς αποτελεσμάτων και ισολογισμούς. Επίσης, ευνοούμε τις εταιρίες που αντλούν σημαντικό τμήμα των εσόδων τους εκτός των ΗΠΑ. Η επιθυμία για μεγαλύτερη δυνατότητα πρόβλεψης μας οδηγεί προς τους τομείς της υγείας και σε ορισμένους τομείς της τεχνολογίας, ενώ η αναζήτηση παγκόσμιας έκθεσης μας στρέφει σε άλλους τομείς της τεχνολογίας και στον ενεργειακό κλάδο.

Και οι τρεις τομείς επιδεικνύουν καλές προοπτικές αύξησης των κερδών και η αποτίμησή τους είναι εύλογη. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των οργανισμών κοινής ωφελείας σημείωσαν υψηλή απόδοση για ορισμένο χρονικό διάστημα και πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι υπερτιμημένες. Ο κλάδος των δευτερευόντων καταναλωτικών αγαθών και ο χρηματοοικονομικός κλάδος πιθανότατα θα παραμείνουν υπό πίεση δεδομένων των πιστωτικών ζητημάτων και εκείνων που σχετίζονται με τις καταναλωτικές δαπάνες.

10. Οι Δημοκρατικοί κατακτούν τον Λευκό Οίκο και αυξάνουν το προβάδισμά τους στη Γερουσία, στη Βουλή και στους κυβερνήτες των πολιτειών για πρώτη φορά από το 1992.

Με βάση την ανάλυσή μας, οι περισσότερες ενδείξεις υποδηλώνουν σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών στις φετινές εκλογές. Μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών πιθανότατα θα ασκήσει πίεση για αυξημένα όρια των φορολογικών συντελεστών και ίσως για μείωση ή εξάλειψη της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης που απολαμβάνουν επί του παρόντος τα κεφαλαιακά κέρδη και το μερισματικό εισόδημα (μειωμένης φορολόγησης).

Ταυτόχρονα αναμένουμε άνοδο στις εμπορικές πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την ”προστασία” των θέσεων απασχόλησης σε μια νωθρή οικονομία. Συνολικά, τέτοιες κινήσεις πιθανότατα θα έχουν καθαρό αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές, αλλά όχι σε δραματικό βαθμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v