Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Ο ”μαραθώνιος” των αγορών το 2008

Αντοχή μαραθωνοδρόμου και όχι ταχύτητα sprinter θα πρέπει να έχουν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια του 2008, σύμφωνα με έκθεση της HSBC, υπό τον τίτλο ”Global Equity Strategy”, η οποία, όμως, αφορά κυρίως το α’ τρίμηνο του έτους.

HSBC: Ο ”μαραθώνιος” των αγορών το 2008
Αντοχή μαραθωνοδρόμου και όχι ταχύτητα sprinter θα πρέπει να έχουν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια του 2008, σύμφωνα με έκθεση της HSBC, υπό τον τίτλο ”Global Equity Strategy”, η οποία, όμως, αφορά κυρίως το α’ τρίμηνο του έτους.

Το 2008, λοιπόν, θα είναι μία χρονιά με ”δύο πρόσωπα” για τους επενδυτές, η οποία, αν και χαρακτηρίζει ”κλισέ” αυτήν την αναφορά της, εξηγεί ακριβώς τους λόγους που ώθησαν τους αναλυτές της σε αυτό το συμπέρασμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η HSBC απομειώσεις ενεργητικού και ο φόβος της ύφεσης θα είναι αυτός που θα σκιάσει τις αγορές το 2008, με τις αποτιμήσεις αλλά και την οικονομικά προστιθέμενη αξία των επιχειρήσεων να αποτελούν παράγοντες στήριξης.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι δεν ”βλέπει” κανέναν θετικό καταλύτη για τις μετοχές στο α’ τρίμηνο, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει τις αγορές ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του Ιουλίου. Όμως προβλέπει νέες μειώσεις επιτοκίων και τονίζει ότι αρκετές από τις δυσάρεστες ειδήσεις έχουν, ήδη, προεξοφληθεί από τις αγορές.

Το α’ τρίμηνο θα είναι αρκούντως δύσκολο αλλά ο οίκος αναμένει ότι κατόπιν μετοχές και αγορές μπορούν να βρεθούν σε νέα υψηλά. Η HSBC αναβαθμίζει την σύσταση των ΗΠΑ σε ”overweight”, ενώ υποβαθμίσει αυτή Ευρώπης και αναδυόμενων αγορών σε ”neutral” και της Ιαπωνίας σε ”underweight”.

Το συνολικό ύψος των απομειώσεων ενεργητικού αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται ότι θα φθάσει στα 150 δισ. δολάρια στο α’ τρίμηνο, δηλαδή υψηλότερα από το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

--Πορεία δεικτών

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στις 435 μονάδες έως το τέλος του έτους (έναντι 388 που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή και 460 μονάδων προηγούμενης πρόβλεψη). Υποβάθμιση πραγματοποιείται και για το ”κλείσιμο” του S&P 500, ο οποίος προβλέπεται ότι θα φθάσει στις 1.600 μονάδες (έναντι 1.700 πριν και περί των 1.370 που είναι σήμερα). Ο πανευρωπαϊκός Eurofirst 300 θα φθάσει στο επίπεδο των 1.600 μονάδων (από 1.800 προηγούμενη πρόβλεψη και από 1.467 σήμερα), με τον ιαπωνικό Topix να κλείνει το έτος στις 1.500 μονάδες (προηγούμενη πρόβλεψη: 1.600 μονάδες, τρέχοντα επίπεδα: 1.403 μονάδες).

--Αγορές

Σε ορίζοντα 3 έως 6 μηνών ο οίκος αναβαθμίζει τη σύσταση της αμερικανικής αγοράς σε ”overweight” από ”underweight”, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της αντίστοιχης ευρωπαϊκών και αναδυόμενων αγορών σε ”neutral”, ενώ εμφανίζεται απαισιόδοξος για την Ιαπωνία, προσδίδοντας σύσταση ”underweight”. Παραμένει, δε, ”ουδέτερος” για την Ασία εκτός Ιαπωνίας.

Αναλύοντας τις αιτίες για τις αλλαγές στις συστάσεις η HSBC, τονίζει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών στη νομισματική τους πολιτική, ενώ το δολάριο παραμένει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό νόμισμα.

Η Ιαπωνία χαρακτηρίζεται ως η πλέον ”κυκλική” από τις μεγάλες αγορές, με έναν ιδιαίτερα ”ασθενή” πετρελαϊκό κλάδο.

--Κλάδοι

Σταθερά υπέρ, δηλαδή με σύσταση ”overweight” για τον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών (σε αυτόν περιλαμβάνει αεροναυπηγικό και αμυντικό κλάδο), τις τηλεπικοινωνίες, τον κλάδο πολυτελών αγαθών, την τεχνολογία, ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες και πετρελαϊκό κλάδο παραμένει η HSBC.

Διατηρεί σύσταση ”underweight” για τις αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες γενικού λιανικού εμπορίου και ΜΜΕ, τις αμερικανικές τράπεζες, για τις οποίες υπογραμμίζει ότι έχουν την ”υψηλότερη underweight” σύσταση.

Σταθερά ”ουδέτερη” η σύσταση για τον μεταλλευτικό κλάδο. Αντίθετα αναβάθμιση σε ”overweight” για αμερικανικές και ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, και αντίστοιχη αναβάθμιση σε ”neutral” για τον κλάδο ποτών, αλλά και τους ευρωπαϊκούς ομίλους κοινής ωφέλειας.

Υποβάθμιση της σύστασης σε ”neutral” για βιομηχανικές μεταφορές, χημικό κλάδο και σε ”underweight” για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

--Μετοχές

Σημειώνεται ότι η HSBC διατηρεί ένα διεθνές μοντέλο χαρτοφυλακίου 30 μετοχών, στο οποίο προσθέτει τις Brown-Forman, Chevron, Cisco, CNOOC, Exelon, Maruti Suzuki, Sanofi-Aventis, Schering-Plough, Wachovia and Wyeth. ”Διαγράφει”, δε, από αυτά τις Allianz, Applied Materials, Dupont, Ericsson, Novartis, Pfizer, Phillips, Prudential, Reliance Industries και Thai Oil.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v