Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιμακώνεται η αγωνία για το 3μηνο της Citigroup

Η Citigroup ανοίγει τον χορό της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου το μεσημέρι και αναμένεται να ανακοινώσει ζημίες, περικοπή μερίσματος και δραστική μείωση θέσεων εργασίας, καθώς η κρίση στο subprime που ξεκίνησε το καλοκαίρι, φαίνεται ότι συνεχίστηκε σφοδρή μέχρι το κλείσιμο του έτους.

Κλιμακώνεται η αγωνία για το 3μηνο της Citigroup
Η Citigroup θα περικόψει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας, θα μειώσει κάθετα το τριμηνιαίο μέρισμα και θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 10 δισ. δολ. σε ρευστό από έξωθεν επενδυτές για να τονώσει την ρευστότητά της, που έχει συρρικνωθεί εξαιτίας ζημιών έως 20 δισ. δολ. από την έκθεση στην αγορά ριψοκίνδυνων στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Την παραπάνω εκτίμηση κάνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, λίγες ώρες πριν την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας δ’ τριμήνου του κολοσσού της Wall Street, στα οποία εστιάζεται το ενδιαφέρον αναλυτών και επενδυτών για να αποτιμηθεί το μέγεθος της κρίσης.

Οι παράγοντες των αγορών εκτιμούν ότι τα μεγέθη της Citigroup και των υπολοίπων επενδυτικών τραπεζών που αρχίζουν να ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα(Merrill Lynch και JP Morgan), θα αποδείξουν ότι η κρίση στο subprime είχε σοβαρές επιπτώσεις στην δραστηριότητα και του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, η Citi θα ανακοινώσει τις περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας (6.500 χιλιάδες) στην επενδυτική της τράπεζα. Ο μεγαλύτερος επενδυτής που θα προσφέρει κεφάλαια είναι το εθνικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σιγκαπούρης Government Investment Corp. of Singapore. Το εθνικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κουβέιτ ΚΙΑ, ο Σαουδάραβας πρίγκηπας και μεγαλοεπενδυτής Alwaleed bin Talal καθώς και τουλάχιστον μια αμερικανική επιχείρηση διαχείρισης κεφαλαίων θα πραγματοποιήσουν επίσης επένδυση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι ηγέτες της Κίνας έθεσαν βέτος στην προγραμματισμένη επένδυση 2 δισ. δολ. της κρατικής China Development Bank στην Citigroup. Αυτή η φήμη δεν έχει ακόμη σχολιαστεί από τους υπευθύνους.

Η Citigroup ανοίγει λοιπόν τον χορό της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου το μεσημέρι και οι αναλυτές περιμένουν, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ότι θα ανακοινώσει ζημία 97 σεντς ανά μετοχή.

Εάν πράγματι μειώσει το προσωπικό κατά 20.000, θα κάνει το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της κρίσης subprime, εξαιτίας της οποίας οι χρηματοοικονομικοί οίκοι του πλανήτη έχει διαγράψει από τα ενεργητικά τους περίπου 100 δισ. δολάρια σε αξίες χρεογράφων με αντίκρυσμα στεγαστικά δάνεια.

Οι χρηματοοικονομικοί οίκοι μείωσαν πάνω από 153.000 θέσεις εργασίας πέρσι, όπου οι 86.000 σχετίζονταν με την αγορά στεγαστικής πίστης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Challenger Gray. Το μέγεθος ήταν τριπλάσιο από τις 50.300 θέσεις που είχαν περικοπεί το 2006. Η Bank of America ανακοίνωσε τον Οκτώβριο απόλυση 3.000 εργαζομένων, μετά από διαγραφές ενεργητικών 2 δισ. δολ. και ζημίες στο γ’ τρίμηνο.

Οι επενδυτικές τράπεζες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, που θα περιλαμβάνουν και τα ετήσια μεγέθη, αλλά πάντως τα συμπεράσματα δεν πρόκειται να βγουν εύκολα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η UBS.

Κατά τους αναλυτές, ακόμη και μια ογκώδης διαγραφή της Citi δεν θα υποδείξει αυτόματα μεγαλύτερες ζημίες για την UBS, που πιστεύεται ότι μείωσε πολύ επιθετικά τις θέσεις της στο subprime τον Δεκέμβριο, όταν ανακοίνωσε επίσης ”ένεση κεφαλαίων” 13 δισ. ελβετικών φράγκων από την Σιγκαπούρη και άγνωστο επενδυτή από την Μέση Ανατολή.

Η πλειοψηφία λοιπόν των παραγόντων της αγοράς, δεν περιμένουν μεγάλες επιπτώσεις στην UBS. Η ανταγωνιστική της Credit Suisse έχει μέχρι στιγμής μείνει σχετικά απρόσβλητη στην κρίση.

Ντ.Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v