Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιταλία

Στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιταλία το Σεπτέμβριο, καθώς οι ανησυχίες των καταναλωτών για την αύξηση των τιμών, περιόρισαν τις δαπάνες.

Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιταλία
Χαμηλό ιστορικό πέντε ετών κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης την Ιταλία για το Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση των τιμών περιορίζει τις δαπάνες και επιβραδύνει την ιταλική οικονομία.

Ο δείκτης υποχώρησε στο 111,2, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1997, σε σχέση με το 113,2 του Αυγούστου. Αναλυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι από την υποχώρηση αυτή της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία πλήττει τις προσπάθειες για ανάκαμψη.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να ξεπεράσει την επιβράδυνση του προηγουμένου έτους, και οι υψηλές καταναλωτικές δαπάνες θα βοηθούσαν τα μέγιστα στην προσπάθειά της. Χαρακτηριστικό είναι πως η κατανάλωση των νοικοκυριών αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της οικονομίας.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν πιέσει την κυβέρνηση να συγκρατήσει τις τιμές, οι οποίες αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό. Ως απάντηση, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ”πάγωσε” τις τιμές για τον ηλεκτρισμό, το αέριο και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v