Πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη

Στο 2,1% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, ξεπερνώντας το όριο του 2% της ΕΚΤ, ενώ στέλεχος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι η όποια αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα αλλάξει άρδην τη σημερινή εικόνα. Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ολλανδία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.

Πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη
Στο 2,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση, ενώ τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%. Το ποσοστό, ξεπερνά το όριο του 2%, που έχει θέσει για το δείκτη τιμών καταναλωτή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς αυτό να προκαλεί ανησυχία στους επικεφαλής της.

Σε εθνικό επίπεδο, το μεγαλύτερο πληθωρισμό εμφάνισαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία με 3,8%, 4,5%, 3,9% και 3,8%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η Γερμανία και το Βέλγιο παρέμειναν οι χώρες με τη μικρότερη αύξηση στον πληθωρισμό (1% και 1,3%, αντίστοιχα).

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τα καύσιμα και τα τρόφιμα, αντέστρεψε τις καθοδικές του τάσεις, αφού διαμορφώθηκε στο 2,5%, έναντι του 2,4% τον Ιούλιο.

Αν και, σύμφωνα με επίσημα στόματα της ΕΚΤ, ”ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί γύρω στο 2% το υπόλοιπο έτος”, το στέλεχός της, Eugenio Domingo, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ”όποια αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και αυτό θα τροποποιήσει την παρούσα εικόνα”.

Εξάλλου, πτώση κατά 1% κατέγραψε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας, έναντι προσδοκιών για άνοδο κατά 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v