Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντονες διεργασίες για τις εκλογές στο Πακιστάν

Οι νομοθετικές αρχές του Πακιστάν μελετούν εάν θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις χώρα στις 8 Ιανουαρίου ή θα αναβληθούν, μια ημέρα μετά την απόφαση του Λαϊκού Κόμματος να περάσει την ηγεσία στον 19χρονο γιό και τον σύζυγο της δολοφονημένης ηγέτιδος Μπεναζίρ Μπούτο.

Εντονες διεργασίες για τις εκλογές στο Πακιστάν
Οι νομοθετικές αρχές του Πακιστάν μελετούν εάν θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις χώρα στις 8 Ιανουαρίου ή θα αναβληθούν για τρεις ή τέσσερις μήνες, όπως ζητά το κυβερνών κόμμα, μια ημέρα μετά την απόφαση του Λαϊκού Κόμματος να περάσει την ηγεσία στον 19χρονο γιό και τον σύζυγο της δολοφονημένης ηγέτιδος Μπεναζίρ Μπούτο.

Η απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής της αναμέτρησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.

Ο Μπιλαλουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, πρωτοετής στην Οξφόρδη, αρχικώς θα υποστηριχθεί στην προεδρία του κόμματος από τον πατέρα του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο οποίος θα οδηγήσει από την θέση του αντιπροέδρου το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές.

Το κυβερνών κόμμα μελετά αναβολή της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς ”η ψηφοφορία θα έχανε την αξιοπιστία της, εάν γινόταν τώρα” όπως δήλωσε εκπρόσωπος, την ώρα που οι οπαδοί της Μπούτο εξακολουθούν να θρηνούν τον χαμό της.

Αντιθέτως, το κόμμα της δολοφονημένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης ζητά οι εκλογές να διεξαχθούν κανονικά στις 8 Ιανουαρίου και αποφάσισε να μετάσχει στις εκλογές. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει και ο έταιρος εκ των κύριων ηγετών της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ.

Το χρηματιστήριο του Πακιστάν αντέδρασε με διολίσθηση του δείκτη KSE 100 κατά 4,3% στην πρώτη συνεδρίαση μετά την δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο.

Η οργή των υποστηρικτών της Μπούτο εναντίον του προέδρου της χώρας Περβέζ Μουσάραφ, του στρατηγού που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία το 1999, έχει κορυφωθεί και η Δύση ανησυχεί έντονα για τη σταθερότητα στο Πακιστάν, μια χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, καθώς και πολλοί άλλοι πολιτικοί ηγέτες, αρχικώς κάλεσαν το Πακιστάν να προχωρήσει κανονικά στην διεξαγωγή των εκλογών, αλλά εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αργότερα τροποποίησε την αμερικανική θέση λέγοντας ότι εναπόκειται στις αρχές του Πακιστάν να καθορίσουν το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v