Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Friesland Foods: Επαφές για συγχώνευση με Campina

Ανατροπές στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και επί ελληνικού εδάφους, αναμένεται να φέρει η επικείμενη συγχώνευση της Friesland Foods με την Campina, η οποία τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Friesland Foods: Επαφές για συγχώνευση με Campina
Ανατροπές στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και επί ελληνικού εδάφους, αναμένεται να φέρει η επικείμενη συγχώνευση της Friesland Foods με την Campina, η οποία τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Ήδη οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες οι οποίες εάν εν τέλει ευοδωθούν, τότε θα δημιουργηθεί μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, με τζίρο άνω των 8,3 δισ. ευρώ, απασχολούμενο προσωπικό 22.000 άτομα, 17.000 συνδεδεμένες γαλακτοκομικές φάρμες σε Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο οι οποίες προμηθεύουν τις δύο εταιρείες με 8,7 δισ. λίτρα γάλακτος (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2006).

Η Friesland Foods και Campina αναμένουν ότι η νέα εταιρεία, η Friesland Campina, θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται καλύτερα στις αλλαγές των συνθηκών της αγοράς, την ισχυρά μεταβαλλόμενη διεθνή αγορά γαλακτοκομικών, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, τοπικό όσο και διεθνή και την παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εάν η συγχώνευση πραγματοποιηθεί, οι δύο εταιρείες αναμένουν να επιταχύνουν την υλοποίηση των αντιστοίχων στρατηγικών επιδιώξεων τους, εστιάζοντας πλέον ως μια εταιρεία σε ισχυρότερη ανάπτυξη σε επώνυμα και προστιθέμενης αξίας προϊόντα, παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα, ανάπτυξη και μάρκετιγκ προϊόντων και μεγαλύτερη ευελιξία στην επεξεργασία του γάλακτος, περαιτέρω διεθνή ενίσχυση των δραστηριοτήτων που αφορούν τα γαλακτοκομικά συστατικά.

Ο σκοπός των διερευνητικών συνομιλιών είναι να εξακριβωθεί κατά πόσον η πολυεθνική Friesland Campina θα προσφέρει αυξημένη προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς μέλη της μέσω μεταξύ άλλων της τιμής του γάλακτος, και θα διευκολύνει την αύξηση του όγκου του γάλακτος σε αναλογία με την αναμενόμενη ανάπτυξη της νέα εταιρείας.

Σημείο εκκίνησης αποτελεί η δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού με το όνομα Zuivelcoöperatie Friesland Campina, στον οποίο κατά το χρόνο της συγχώνευσης θα συμμετέχουν ισότιμα όλα τα υπάρχοντα μέλη της Friesland Foods και της Campina, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, και δικαιώματα ψήφου ανάλογα με τον όγκο γάλακτος που προμηθεύουν.

Επόμενα στάδια των διερευνητικών συνομιλιών θα μελετήσουν κανονισμούς συμμετοχής των μελών, χρηματοδότηση των μελών και τη μέθοδο ορισμού της τιμής του γάλακτος.

Σημειώνεται ότι η Friesland Foods, ο τζίρος της οποία διαμορφώθηκε το 2006 στα 4,7 δισ. ευρώ, έχει συνεταιριστικό υπόβαθρο, με 9.700 παραγωγούς-μέλη της Zuivelcoöperatie Friesland Foods που είναι οι ιδιοκτήτες και οι προμηθευτές του γάλακτος.

Από την άλλη πλευρά η Campina με τζίρο το 2006 3,6 δισ. ευρώ και 8.000 γαλακτοπαραγωγούς, συνιδιοκτήτες είναι μια από της μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v