Φορολογική έρευνα κατά Credit Suisse στις ΗΠΑ

Η τράπεζα ενδέχεται να αντιμετωπίσει νέα νομική, αστική ή ποινική υπόθεση, διότι δεν αποκάλυψε περιουσιακά στοιχεία Αμερικανού πελάτη αξίας 200 εκατ. δολαρίων. Οι αρχές ερευνούσαν αν η τράπεζα βοηθούσε πελάτες με δεσμούς με το Ισραήλ να φοροαποφύγουν.

Φορολογική έρευνα κατά Credit Suisse στις ΗΠΑ

Όταν η Credit Suisse δήλωσε ένοχη το 2014 και παραδέχθηκε ότι βοήθησε Αμερικανούς να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, υποσχέθηκε να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαλείψει τους ύποπτους λογαριασμούς. Ωστόσο, τώρα οι αρμόδιες αρχές ερευνούν το γιατί η ελβετική τράπεζα δεν τις ενημέρωσε για περιουσιακά στοιχεία Αμερικανού πελάτη, αξίας περίπου 200 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ο πελάτης της τράπεζας, ο οποίος λέγεται Dan Horsky και είναι πολίτης ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισραήλ, δήλωσε ένοχος στις 4 Νοεμβρίου για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της αμερικανικής φορολογικής αρχής Internal Revenue Service (IRS).

Ο Horsky συνεργαζόταν για πάνω από έναν χρόνο με τους ερευνητές, οι οποίες εξέταζαν το αν η τράπεζα βοηθούσε πελάτες με δεσμούς με το Ισραήλ, να φοροαποφύγουν στις ΗΠΑ, ανέφεραν πέντε πηγές του πρακτορείου.

Οι λογαριασμοί του Horsky θεωρήθηκαν «τοξικοί» από το ισραηλινό γραφείο της τράπεζας, διότι αποκρύφθηκαν από τον IRS με τη χρήση μεθόδων παρόμοιων με εκείνες που ώθησαν την Credit Suisse να δηλώσει ένοχη.

Οι πηγές επισημαίνουν ότι οι αρχές έμαθαν για τους λογαριασμούς του Horsky με τρόπο που δεν είχε καμία σχέση με την Credit Suisse και αφότου η τράπεζα είχε δηλώσει ένοχη. Τώρα, η Credit Suisse ενδέχεται να εμπλακεί σε νέα νομική, αστική ή ποινική υπόθεση, βάσει της συγκεκριμένης έρευνας.

«Εάν δεν προσέφεραν πληροφορίες σχετικά με αυτό τον λογαριασμό ενώ τον είχαν στους φακέλους τους, είτε υπήρξε βαριά αμέλεια είτε πιθανότατα κάποιου είδους συνωμοσία στην τράπεζα, για να αποφύγουν να αποκαλύψουν αυτό το λογαριασμό», εξήγησε ο Larry Campagna, δικηγόρος με ειδίκευση στα φορολογικά.

Η Anna Sexton, εκπρόσωπος της Credit Suisse, αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα, όπως επίσης αρνήθηκαν και οι δικηγόροι του Horsky. Η τράπεζα, πάντως, έχει βάλει στην άκρη περισσότερα από δύο δισ. ελβετικά φράγκα για γενικά νομικά έξοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v