Κράιαν (Deutsche Bank): Oι τραπεζικοί κανόνες ευνοούν τις ΗΠΑ

Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να εισάγει τους δικούς της κανόνες για τις τράπεζες, δήλωσε σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη ο CEO της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν.

Κράιαν (Deutsche Bank): Oι τραπεζικοί κανόνες ευνοούν τις ΗΠΑ

O Tζον Κράιαν, CEO της Deutsche Bank, δήλωσε ότι οι παγκόσμιοι τραπεζικοί κανόνες είναι «προς όφελος μόνο των ΗΠΑ».

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή, ο κ. Κράιαν προειδοποίησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι «ρυθμίσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι για τον τραπεζικό τομέα παγκοσμίως ωφελούν μόνο τις ΗΠΑ».

«Πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να αρχίσει να εισάγει κανόνες που θα ωφελούν την Ευρώπη» πρόσθεσε, λέγοντας πως η εναρμόνιση των κανονισμών σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται καλή μόνο στα χαρτιά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα συναντήθηκαν στη Χιλή ανώτατα τραπεζικά στελέχη από όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό πάνω στους νέους κανόνες της Επιτροπής της Βασιλείας. Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι κανόνες αυτοί θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα του πόσο περιθώριο πρέπει να δοθεί στις τράπεζες στην μέτρηση της επικινδυνότητας των δραστηριοτήτων τους με την χρήση εσωτερικών μοντέλων.

Οι αμερικάνικες ρυθμιστικές αρχές θέλουν να περιορίσουν τα περιθώρια ελιγμών των τραπεζών. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές υποστηρίζουν πως οι κανόνες που εξετάζονται δεν λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και τις αμερικάνικες τραπεζικές αγορές.

Ως εκ τούτου, εκτιμούν πως οι νέοι κανόνες αυξάνουν δυσανάλογα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Πρέπει να κάνουν την ευρωζώνη να αναπτυχθεί ξανά, πρέπει να κάνουμε ολόκληρη την Ευρώπη να αναπτυχθεί ξανά» τόνισε στο συνέδριο ο κ. Κράιαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v