Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Σε χαμηλά δεκαετίας η ανεργία το γ' τρίμηνο

Η ανεργία υποχώρησε στο 4,8% στο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό των εργαζομένων παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ του 74,4%. Οι μισθοί ενισχύθηκαν 2,4% σε ετήσια βάση. Υπάρχουν, πάντως, ενδείξεις χαλάρωσης της βρετανικής αγοράς εργασίας.

Βρετανία: Σε χαμηλά δεκαετίας η ανεργία το γ τρίμηνο

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από μια δεκαετία, κατά τους τρεις μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS.

Το ποσοστό υποχώρησε σε 4,8% το τρίτο τρίμηνο, έναντι 4,9% τους προηγούμενους τρεις μήνες, γνωστοποίησε η στατιστική υπηρεσία. Η ανάγνωση ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, καθώς οι αναλυτές της Wall Street Journal προέβλεπαν πως το ποσοστό θα παραμείνει αμετάβλητο.

Το ποσοστό των εργαζομένων παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ του 74,4%, πρόσθεσε η ONS. Παράλληλα, χάρη στη μείωση της ανεργίας, οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι, άνοδος που συνάδει με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Πάντως, όπως επισημαίνει το MarketWatch, παρά τις αισιόδοξες αναγνώσεις, τα στοιχεία προσφέρουν ταυτόχρονα και κάποιες ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, ανέφεραν οι κυβερνητικοί στατιστικοί.

Ο αριθμός των αιτούντων επιδομάτων αυξήθηκε τους τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, κατά 9.800, ενώ το νούμερο για την προηγούμενη περίοδο αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 5.600, πολύ παραπάνω από τους 700 της αρχικής εκτίμησης.

Η ONS ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πως το δημοψήφισμα του Ιουνίου οδήγησε σε μια έξοδο εργαζομένων προς άλλες χώρες της Ευρώπης: από τον Σεπτέμβριο του 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που προέρχονται από τα άλλα 27 ευρωπαϊκά κράτη μέλη και εργάζονται στη Βρετανία, αυξήθηκαν κατά 221.000.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η υποτίμηση της στερλίνας που ακολούθησε, έχει ελάχιστο αντίκτυπο μέχρι στιγμής στον αριθμό των Ευρωπαίων εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου», εξήγησε ο David Freeman, στατιστικός στην βρετανική στατιστική υπηρεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v