Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τελεσίγραφο» της Κίνας στον Τραμπ

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο, το Πεκίνο θα προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα, σύμφωνα με κινεζική εφημερίδα που στηρίζεται από την κυβέρνηση.

«Τελεσίγραφο» της Κίνας στον Τραμπ

Οι πωλήσεις iPhone και άλλων αμερικάνικων αγαθών θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα στην Κίνα αν ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος των ΗΠΑ υλοποιήσει την «αφελή» προεκλογική του υπόσχεση να επιβάλλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, προειδοποίησε την Κυριακή κινεζική εφημερίδα που στηρίζεται από την κυβέρνηση.

«Οι παραγγελίες Boeing θα αντικατασταθούν με Airbus. Οι πωλήσεις αμερικάνικων αυτοκινήτων και iPhone στην Κίνα θα δεχθούν πλήγμα και θα παγώσουν οι αμερικάνικες εισαγωγές σόγιας και αραβοσίτου» αναφέρεται σε δημοσίευμα των Global Times. «Η Κίνα μπορεί επίσης να περιορίσει τον αριθμό των Κινέζων φοιτητών στις ΗΠΑ» σημειώνεται στο άρθρο.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η κινεζική εφημερίδα δεν θεωρεί πιο πιθανό σενάριο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών, εκτιμώντας πως αποτελεί περισσότερο προεκλογική ρητορική.

Οι Global Times επισημαίνουν πως όταν το 2009 οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στις εισαγωγές λάστιχων αυτοκινήτου από την Κίνα, το Πεκίνο απάντησε με δασμούς σε εξαρτήματα αυτοκινήτων και κοτόπουλα από τις ΗΠΑ.

«Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ είχαν καταγράψει απώλειες. Από τότε, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν ξεκίνησε κανέναν εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας. Αν ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 45% στις εισαγωγές από την Κίνα, το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες θα παραλύσει» επισημαίνει η εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v