EBA: Αύξηση προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια με νέους κανονισμούς

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα χρήματα που βάζουν στην άκρη για την κάλυψη «κόκκινων» δανείων με βάση κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ το 2018. Αύξηση προβλέψεων ως και 30% υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

EBA: Αύξηση προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια με νέους κανονισμούς

Oι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απόλυτα έτοιμες για τις ριζικές αλλαγές που θα επέλθουν στους λογιστικούς κανονισμούς από το 2018 και οι οποίοι θα τις αναγκάζουν να εγγράφουν πολύ νωρίτερα τις προβλέψεις για «κόκκινα» δάνεια, προειδοποιεί η Eυρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Oι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν από τις τράπεζες να βάζουν προκαταβολικά στην άκρη χρήματα για χρεοκοπίες δανείων, με βάση τις αναμενόμενες απώλειες και όχι τις καταγεγραμμένες απώλειες. Ο στόχος είναι να ενισχυθούν οι τράπεζες και να αποτραπούν οι διασώσεις τραπεζών. Οι τράπεζες θα είναι αναγκασμένες να δημιουργήσουν άμυνες προτού ένα δάνειο «κοκκινίσει».

Με βάση τους σημερινούς λογιστικούς κανονισμούς, οι τράπεζες καταγράφουν ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο όταν αυτό έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Αλλά το νέο λογιστικό σύστημα, γνωστό ως IFRS 9, θα έχει αντίκτυπο και στα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η EBA αναφέρει σε έκθεση της ότι σε άσκηση που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2015 οι τράπεζες εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές να βρίσκονται στα πρώτα προετοιμασίας για την εφαρμογή του IFRS 9.

Πολλές τράπεζες δοκιμάζουν παράλληλα μοντέλα, εφαρμόζοντας τους παλιούς και τους νέους λογιστικούς κανονισμούς ταυτόχρονα, σημειώνει η ΕΒΑ.

Η EBA τονίζει πως η έκθεση της δείχνει πως οι προβλέψεις ανέβηκαν κατά 18% μέσο όρο με τους νέους κανονισμούς και ως και 30% για το 86% των τραπεζών που συμμετείχαν σε έρευνα της.

Η ρυθμιστική αρχή προειδοποιεί ότι τα βασικά κεφαλαιακά μαξιλάρια θα υποχωρήσουν κατά μέσο όρο κατά 59 μονάδες βάσης και ως και 75 μονάδες βάσης για περίπου το 80% των τραπεζών που έλαβαν μέρος στην έρευνα. «Σε περιορισμένες περιπτώσεις ο αντίκτυπος του IFRS 9 θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος» σημειώνεται στην έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v