Η γαλλική Total επιστρέφει στο Ιράν

Η συμφωνία για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου με την εθνική ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία αναμένεται να υπογραφεί αύριο. Η κίνηση σηματοδοτεί την επιστροφή της Total στο Ιράν για πρώτη φορά μετά το 2010.

Η γαλλική Total επιστρέφει στο Ιράν

H γαλλική Total και η κινεζική China National Petroleum ετοιμάζονται να υπογράψουν την πρώτη μεγάλη συμφωνία με το Ιράν για την εξέλιξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας του Ιράν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η συμφωνία, η οποία δημιουργεί μια κοινοπραξία ανάμεσα στην Total, τη CNPC και την ιρανική Petropars για την εξέλιξη τμήματος του κοιτάσματος Νότιο Παρς, αναμένεται να υπογραφεί αύριο με την εθνική ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία.

Η κίνηση σηματοδοτεί την επιστροφή της Total στο Ιράν για πρώτη φορά μετά το 2010.

κυρώσεις της Δύσης ενάντια στην ενεργειακή βιομηχανία του Ιράν χαλάρωσαν τον Ιανουάριο, αλλά μέχρι τώρα η Τεχεράνη δεν έχει καταφέρει να πείσει τις δυτικές ενεργειακές εταιρείες να επιστρέψουν στη χώρα.

Η γαλλική Total και η νορβηγική Statoil βοήθησαν στην εξέλιξη του Νότιου Παρς στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, αλλά έφυγαν στο τέλος της δεκαετίας.

Το κοίτασμα Νότιο Παρς υπολογίζεται πως έχει 51 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΙΕΑ.

Το Ιράν έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στον κόσμο και χρειάζεται περίπου 200 δισ. δολάρια επενδύσεις στην ενεργειακή βιομηχανία τα επόμενα πέντε χρόνια, για να αυξήσει την παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v