Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά 19 μηνών το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη φορά οδηγώντας σε συρρίκνωση 10% του εμπορικού ελλείμματος, που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στα 36,4 δισ. δολάρια. Ωστόσο είναι απίθανο να συνεχιστεί η βελτίωση, λόγω του ισχυρού δολαρίου.

Σε χαμηλά 19 μηνών το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο

Το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησε κατά 10% τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας χαμηλά 19 μηνών, κυρίως χάρη στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση στις εξαγωγές, που πρόσφεραν στην οικονομία μια τόνωση το τρίτο τρίμηνο.

Το έλλειμμα της χώρας συρρικνώθηκε σε 36,4 δισ. δολάρια από το αναθεωρημένο ποσό των 40,5 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, όπως ενημέρωσε σήμερα η κυβέρνηση. Οι οικονομολόγοι του MarketWatch ανέμεναν εμπορικό έλλειμμα 36,9 δισ. δολαρίων για τον Σεπτέμβριο.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% σε 189,2 δισ. δολάρια και άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδά τους από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, παρά την απότομη υποχώρηση στις αποστολές σόγιας. Οι αμερικανικές εταιρίες εξήγαγαν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά, αεροσκάφη και βιομηχανικά προϊόντα.

Οι αμερικανικές εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3% τον Σεπτέμβριο σε 225,6 δισ. δολάρια, σηματοδοτώντας χαμηλά τεσσάρων μηνών. Το μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα μειώθηκε κατά 2,2 δισ. δολάρια, σε 26,9 δισ. δολάρια.

Το μέγεθος του ελλείμματος κατά το τρίτο τρίμηνο κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 38,8 δισ. δολάρια τον μήνα. Το νούμερο ήταν το χαμηλότερο από τις αρχές του 2014 και μετά.

Το μικρότερο έλλειμμα στο εμπόριο συνέδραμε σε μια ανάπτυξη 2,9% στο ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, τη μεγαλύτερη εδώ και δύο χρόνια.

Οι προοπτικές για το εμπόριο, ωστόσο, είναι απίθανο να συνεχίσουν να βελτιώνονται. Η ισχύς του δολαρίου εξακολουθεί να επηρεάζει τις εξαγωγές και οι Αμερικανοί μάλλον θα στραφούν στις φθηνότερες εισαγωγές στη διάρκεια των γιορτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v