Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 53,3 ενισχύθηκε ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης τον Οκτώβριο

Η δραστηριότητα παραμένει λιγότερο εύρωστη από το αναμενόμενο και εγείρει ανησυχίες για το αν η ευρωζώνη ξεφεύγει απο την υποτονική ανάπτυξη. Ο σύνθετος δείκτης αυξήθηκε σε 53,3, ενώ ο PMI για τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών ενισχύθηκε σε 52,8.

Στο 53,3 ενισχύθηκε ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης τον Οκτώβριο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη δεν ήταν τον περασμένο μήνα τόσο εύρωστη όσο αναμενόταν, γεγονός που προσέθεσε στις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη του μπλοκ συνεχίζεται αλλά δυσκολεύεται να κερδίσει momentum.

Η τελική ανάγνωση για τον σύνθετο PMI της Markit για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 53,3 τον Οκτώβριο, δηλαδή χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 53,7, αλλά ξεπερνώντας το 52,6 του Σεπτεμβρίου.

Το 53,3 του Οκτωβρίου ήταν επίσης και η υψηλότερη ανάγνωση από τον Ιανουάριο και μετά.

Ο υποδείκτης για τις τιμές πρώτων υλών αυξήθηκε σε 54,2 από 53,5 το Σεπτέμβριο, μεταδίδει το Reuters. Η ανάγνωση ήταν η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2015.

Ο υποδείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε σε 49,7, από 50 το Σεπτέμβριο και κάτω της προκαταρκτικής εκτίμησης για 50,3.

Αν και τα κόστη αυξάνονται, οι εταιρίες του κυρίαρχου τομέα υπηρεσιών επέστρεψαν στις εκπτώσεις για να τονώσουν το εμπόριο.

Οι εκπτώσεις οδήγησαν σε άνοδο της δραστηριότητας από τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα ο PMI για τις υπηρεσίες να ενισχυθεί στο 52,8 από 52,2 το Σεπτέμβριο, αν και χαμηλότερα του 53,5 που αναμενόταν βάσει της προκαταρκτικής εκτίμησης.

«Η πιο αδύναμη απ' ότι αναμενόταν προηγούμενα ανάπτυξη τον Οκτώβριο, εγείρει αμφιβολίες για το αν η ευρωζώνη ξεφεύγει από τη φάση της υποτονικής ανάπτυξης που έχει δει στη μεγαλύτερη διάρκεια αυτού του χρόνου», επεσήμανε ο Chris Williamson, οικονομολόγος στην IHS Markit.

«Ο ΡΜΙ του Οκτωβρίου υπαινίσσεται ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ μόνο 0,3%, υπονοώντας ότι το τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσε να δει την ανάπτυξη να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, παρά τις περαιτέρω προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την οικονομία», πρόσθεσε ο ειδικός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v