Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο «πλήγμα» για Deutsche Bank η Βασιλεία IV

Πηγές που επικαλείται το Reuters εκτιμούν πως το νέο καθεστώς για τα τραπεζικά κεφάλαια θα επιβαρύνουν περισσότερο την Deutsche Bank και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Νέο «πλήγμα» για Deutsche Bank η Βασιλεία IV

Η Deutsche Bank είναι μεταξύ των περίπου δώδεκα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις όταν τεθούν σε ισχύ, τα επόμενα χρόνια, οι νέοι τραπεζικοί κανόνες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για την Deutsche, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο έως 14 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο Reuters πως το νέο καθεστώς θα είναι πιο αυστηρό με τις μεγάλες τράπεζες, προβλέποντας νέα στάνταρντ για το πώς αποτιμούν τα ρίσκα, για παράδειγμα, των στεγαστικών δανείων, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της απαίτησης για κεφαλαιακή επάρκεια.

Διεθνείς επόπτες εκτιμούν πως το αυστηρότερο πλαίσιο θα επηρεάσει περισσότερο την Deutsche Bank και άλλες τράπεζες με περίπλοκους ισολογισμούς, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς όμως να κατονομάζουν τις άλλες μεγάλες τράπεζες που θα επηρεαστούν.

Τόσο η Deutsche Bank όσο και η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας -η οποία βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των αυστηρότερων κανόνων για τα τραπεζικά κεφάλαια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και να τεθεί σε ισχύ το 2019- αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σημειώνεται πως οι αυξημένες απαιτήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, ενώ ήδη αρκετοί στην Ευρώπη ζητούν συμβιβασμό, απειλώντας να εμποδίσουν την εφαρμογή των κανόνων που είναι γνωστοί και ως Βασιλεία IV.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v