Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed «κλείνει το μάτι» για αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Fed, τονίζοντας ωστόσο πως ενισχύεται η υπόθεση για μια αύξηση. Εκφράζει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό. Με 8 ψήφους υπέρ και 2 κατά η απόφαση.

Η Fed «κλείνει το μάτι» για αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια στο 0,25 με 0,5%, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως ενισχύεται η υπόθεση για μια αύξηση.

«Η επιτροπή κρίνει πως η υπόθεση για μια αύξηση των επιτοκίων συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά αποφάσισε, για την ώρα, να περιμένει κάποιες περαιτέρω ενδείξεις για μεγαλύτερη πρόοδο προς τους στόχους της» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αξιωματούχοι εκφράζουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά για να φτάσει το στόχο του 2%. Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει πως ο ρυθμός ενίσχυσης των τιμών έχει ενισχυθεί κάπως από τις αρχές του έτους. Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει τη φράση ότι πιθανότατα ο «πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλά βραχυπρόθεσμα», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις. 

Η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων λήφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 2 κατά, αποτέλεσμα που αποτυπώνει ελαφρώς μεγαλύτερη συναίνεση σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, όπου είχαν μειοψηφίσει τρία μέλη της επιτροπής. 

Η εικόνα της αμερικάνικης οικονομίας που παρουσιάζει η κεντρική τράπεζα είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με αυτήν της ανακοίνωσης του Σεπτεμβρίου. Η Fed επαναλαμβάνει ότι η «η αγορά απασχόλησης συνεχίζει να ενισχύεται και η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει κινηθεί υψηλότερα» σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο.

Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν μια μικρή επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, σημειώνοντας πως «αυξάνονται με μέτριο ρυθμό», όταν το Σεπτέμβριο ανέφεραν πως καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v