Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαύρος κύκνος» για τις εκλογές στις ΗΠΑ η έρευνα του FBI

H νέα έρευνα του FBI στα email της Χίλαρι Κλίντον κινδυνεύει να "εκτροχιάσει" τις αμερικανικές εκλογές, προειδοποιούν αναλυτές της Citi.

«Μαύρος κύκνος» για τις εκλογές στις ΗΠΑ η έρευνα του FBI

Η απρόσμενη ανακοίνωση, την Παρασκευή, ότι το FBI θα ερευνήσει και άλλα email της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, αναφορικά με την έρευνα που διεξάγεται για τη χρήση ιδιωτικού email server, είναι η «έκπληξη του Οκτωβρίου» που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εκλογική κούρσα, σύμφωνα με αναλυτές της Citi.

«Κατά την άποψή μας, οι εξελίξεις αυτές συνιστούν μια «Οκτωβριανή έκπληξη» που θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιαστικά την κούρσα», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η συγκεκριμένη ομάδα αναλυτών από καιρό προειδοποιεί για τον «εξαιρετικά αυξημένο» κίνδυνο «μαύρων κύκνων» -όπως για παράδειγμα σκάνδαλα και ένας πόλεμος πληροφορίας- κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, και ως εκ τούτου τηρεί επιφυλακτικότερη στάση για μια νίκη της Κλίντον.

Οι αναλυτές της Citi «δείχνουν» τις αναταράξεις που έσεισαν τις αγορές μετά τη «βόμβα» του FBI, η οποία μπορεί να μην περιελάμβανε πολλές λεπτομέρειες, όμως αναμένεται να έχει μακροχρόνια επίπτωση. Κατά την τράπεζα, η είδηση αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση των πιθανοτήτων στην αγορά στοιχήματος για νίκη της Κλίντον στο 75% από 81% προηγουμένως.

Κατά τους ίδιους, δεδομένου ότι συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα για να αποτυπωθούν στις δημοσκοπήσεις οι επιπτώσεις μιας νέας εξέλιξης, ίσως δεν θα μπορέσει να ποσοτικοποιηθεί η επίπτωση της νέας έρευνας του FBI μέχρι λίγο πριν τις εκλογές της επόμενης Τρίτης. Παράλληλα, εκτιμούν πως δεν είναι πιθανό το FBI να ολοκληρώσει την έρευνά του πριν τις εκλογές, κάτι που θα εντείνει την αβεβαιότητα.

Επίσης, υπενθυμίζουν πως ίσως τα προβλήματα να μην τελειώσουν με την καταμέτρηση των ψήφων, καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ ίσως υλοποιήσει την απειλή του να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v