Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Θρίλερ” στην ΒοΕ- Μείωση επιτοκίων στο 5,5%

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου της στερλίνας στο 5,5%, έπειτα από μία συνεδρίαση-”θρίλερ” που έθεσε τα μέλη της ΒοΕ ανάμεσα στην απειλή του πληθωρισμού και στις ενδείξεις ύφεσης στην αγορά ακινήτων.

”Θρίλερ” στην ΒοΕ- Μείωση επιτοκίων στο 5,5%
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου της στερλίνας στο 5,5%, έπειτα από μία συνεδρίαση-”θρίλερ” κατά την οποία τα μέλη της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της Bank of England διχάστηκαν ανάμεσα στην απειλή του πληθωρισμού και στις ενδείξεις ύφεσης στην αγορά ακινήτων.

Οι αναλυτές ήταν διχασμένοι εν αναμονή της απόφασης, καθώς 28 στους 62, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, περίμεναν μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδα. Πρόκειται για την εντονότερη διχογνωμία αναλυτών από τον Ιούνιο του 2004.

Aν και μέχρι πρόσφατα οι ενδείξεις έδειχναν σταθερή νομισματική στρατηγική, οι ανακοινώσεις της εβδομάδας, που έδειξαν τη μεγαλύτερη πτώση μιας 10ετίας στις τιμές ακινήτων και τη μεγαλύτερη επιβράδυνση τεσσάρων ετών στον κλάδο υπηρεσιών, συνέβαλαν προς την κατεύθυνση της αλλαγής πλεύσης και μείωσης των επιτοκίων.

Αναλόγως, η αναπάντεχη απόφαση της Τράπεζας του Καναδά να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδα την Τρίτη τροφοδότησε την προοπτική να ακολουθήσει η ΒοΕ τον Καναδά.

Η αμερικανική Federal Reserve αναμένεται ευρύτατα την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, για να συγκρατήσει τη διολίσθηση της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Σε λίγη ώρα θα ανακοινωθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το επιτόκιο του ευρώ, που αναμένεται από πολλούς να παραμείνει στο 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v