Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αμετακίνητη” η ΕΚΤ- ”Θρίλερ” ΒοΕ για επιτόκια

Η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά και να υπερθεματίσει στους αυξανόμενους πληθωριστικούς κινδύνους, αλλά για την βρετανική ΒοΕ, η τελευταία συνεδρίαση του έτους προβλέπεται να εξελιχθεί σε ”θρίλερ.”

”Αμετακίνητη” η ΕΚΤ- ”Θρίλερ” ΒοΕ για επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά και να υπερθεματίσει στους αυξανόμενους πληθωριστικούς κινδύνους, αντιστεκόμενη στην παγκόσμια τάση χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για την τελευταία συνεδρίαση του έτους της ΕΚΤ.

Για την Τράπεζα της Αγγλίας, που επίσης πραγματοποιεί σήμερα την τελευταία τακτική συνεδρίαση του 2006, η σύνοδος αναμένεται να εξελιχθεί σε ”θρίλερ” καθώς τα μέλη της επιτροπής διαμόρφωσης της πιστωτικής πολιτικής διχάζονται ανάμεσα στην επιτάχυνση του πληθωρισμού και την απειλή ύφεσης στην αγορά ακινήτων.

Και οι 72 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τα επιτόκια του ευρώ σταθερά στο 4% και η πλειοψηφία περιμένει ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη πιστωτική πολιτική όλο το 2008.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, θα ανακοινώσει την απόφαση στις 15:00 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια θα παραθέσει συνέντευξη τύπου, όπου θα εξηγεί τα κίνητρα της απόφασης.

Στον αντίποδα, οι 28 από τους 62 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, περιμένουν ότι η Bank of England θα μειώσει το επιτόκιο της στερλίνας κατά 0,25 μονάδες στο 5,5%.

Η αναπάντεχη απόφαση της Τράπεζας του Καναδά να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες την Τρίτη, σε συνδυασμό με τα δυσοίωνα στατιστικά μεγέθη για την βρετανική οικονομία, έχουν αυξήσει τις πιθανότητες να ακολουθήσει η ΒοΕ τον Καναδά.

Η αμερικανική Federal Reserve αναμένεται ευρύτατα την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, για να συγκρατήσει την διολίσθηση της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v