Επικρίσεις στην JPMorgan για την αξία σύνθετων ομολόγων που πούλησε

Η τράπεζα διόγκωσε την αξία δομημένων ομολόγων που πούλησε την περίοδο 2011-14. Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν γιατί δεν είναι εύκολο για τους επενδυτές να διαπιστώσουν τις δίκαιες αξίες των χρεογράφων και επιβάλλουν πρόστιμα στις τράπεζες που δε δίνουν πληροφορίες.

Επικρίσεις στην JPMorgan για την αξία σύνθετων ομολόγων που πούλησε

Η JPMorgan Chase «παραφούσκωσε» την αξία σύνθετων ομολόγων που πούλησε σε μεμονωμένα άτομα, ακόμα και κατά 15% σε μία περίπτωση, σύμφωνα με έρευνα εταιρίας χρηματοοικονομικών συμβούλων που συνεργάζεται με ενάγοντες σε δικαστική διαμάχη που αφορά σε χρεόγραφα.

Η τράπεζα διόγκωσε την αξία των δομημένων ομολόγων της, καθώς δε συνυπολόγισε τις προμήθειες που καταβάλλονται για την παρακολούθηση των δεικτών που καθορίζουν τις πληρωμές των χρεογράφων, σύμφωνα με την έρευνα της Securities Litigation & Consulting Group.

Η συμβουλευτική εταιρία ανέλυσε δομημένα ομόλογα ενός συγκεκριμένου είδους, αξίας τουλάχιστον 253,7 εκατ. δολαρίων, τα οποία πούλησε η τράπεζα την περίοδο 2011-2014, και ανακάλυψε ότι ένα μέρος αυτών πωλήθηκαν με διογκωμένες αποτιμήσεις.

Η Amanda Smith, εκπρόσωπος της JPMorgan, αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας, τονίζει το Bloomberg.

Τα δομημένα ομόλογα εξελίσσονται σε όλο και πιο ελκυστικά για τους επενδυτές καθώς αποδίδουν περισσότερο από τα συνήθη εταιρικά ομόλογα. Πέρυσι, οι τράπεζες εξέδωσαν περίπου 43,5 δισ. δομημένου χρέους, το οποίο αντανακλά άνοδο περίπου 13% από τα επίπεδα του 2012.

Ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν πως οι μεμονωμένοι αγοραστές θα δυσκολευτούν να βγάλουν άκρη με τις δίκαιες τιμές αυτών των χρεογράφων και έχουν επιβάλλει πρόστιμα στις τράπεζες επειδή δεν αποκαλύπτουν επαρκείς πληροφορίες.

Τον Απρίλιο του 2012, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε επιστολή στις τράπεζες που πουλούν δομημένα ομόλογα, ενθαρρύνοντάς τες να αποκαλύψουν με σαφήνεια τη διαφορά μεταξύ της τιμής δημόσιας προσφοράς αυτού του χρέους, από την εκτιμώμενη αξία των ομολόγων από τον εκδότη.

Στην περίπτωση της JPMorgan, η έκθεση υπολογίζει την αξία των 10 μεγαλύτερων τέτοιων χρεογράφων που πούλησε η τράπεζα εκείνη την περίοδο, ως 67,5 με 85,5 cents στο δολάριο. Στην περίπτωση του ομολόγου αξίας 85,5 cents, η JPMorgan είχε αποκαλύψει εκτιμώμενη αξία 98,6 cents, δηλαδή περίπου 15% υψηλότερη.

Πολλά από τα ομόλογα της JPMorgan πωλήθηκαν χωρίς η τράπεζα να αποκαλύψει καν τις εκτιμώμενες αξίες, κατέδειξε η έρευνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v