Η HP προειδοποιεί για οικονομικό πλήγμα από τα spinoffs

Δυο προγραμματισμένα spinoffs πρόκειται να κλείσουν μέσα στο οικονομικό έτος 2017. Οι μονάδες που συνδέονται θα σταματήσουν να παράγουν έσοδα, ενώ θα επιφέρουν και μεγάλα έκτακτα κόστη.

Η HP προειδοποιεί για οικονομικό πλήγμα από τα spinoffs

Η Hewlett Packard Enterprise σκιαγράφησε τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες που αναμένει με το κλείσιμο των δύο spinoffs που έχει ήδη ανακοινώσει, κατά το επόμενο οικονομικό έτος, αν και σημείωσε ότι οι εναπομείνασες επιχειρήσεις της θα εμφανίσουν ελαφριά ανάπτυξη έτσι κι αλλιώς.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η εταιρία που δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο μετά το διαχωρισμό της πρώην Hewlett-Packard Co, επιβεβαίωσε την Τρίτη τις οικονομικές της προσδοκίες για το οικονομικό έτος που λήγει αυτό το μήνα, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με αναλυτές στο Σαν Φρανσίσκο. Η HP παρουσίασε επίσης τις προβλέψεις για τους ερχόμενους 12 μήνες, με την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα δομή της θα παραμείνει αμετάβλητη.

Οι προβλέψεις της HP περιλαμβάνουν ελαφριά πτώση στα έσοδα και συνάδουν με τις προσδοκίες της Wall Street. Ωστόσο η δομή της τεχνολογικής εταιρίας μεταβάλλεται δραματικά, λόγω των κινήσεων της διευθύνουσας συμβούλου, Meg Whitman, να περιορίσει κι άλλο την εστίαση της HP.

Το Μάιο, η εταιρία συμφώνησε ένα spinoff της επιχείρησης υπηρεσιών υπολογιστών που απασχολεί περίπου 100.000 εργαζόμενους και την συγχώνευσή της με τις δραστηριότητες της Computer Sciences. Το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε άλλη συμφωνία για spinoff και συγχώνευση των δραστηριοτήτων λογισμικού, που απασχολούν 12.000 άτομα, με τη βρετανική Micro Focus International.

Και οι δύο συμφωνίες έχει προγραμματιστεί να κλείσουν μέσα στο οικονομικό έτος 2017. Όταν συμβεί αυτό, οι δύο πρώην μονάδες της HP θα σταματήσουν να παράγουν έσοδα, ενώ παράλληλα θα φέρουν και μεγάλα έκτακτα κόστη, επεσήμανε ο Tim Stonesifer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και CFO στην HP Enterprise.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το 2017, ενός εύρους 1,45 με 1,55 δολαρίου. Αυτό, έναντι κερδών δύο με 2,10 δολαρίων σε περίπτωση που δεν πραγματοποιούνταν τα spinoffs.

Οι ταμειακές ροές της ΗΡ επίσης θα πληγούν, λόγω μιας πληρωμής ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού σχεδίου που σχετίζεται με τη μονάδα υπηρεσιών.

Από εκεί και πέρα, η ΗΡ ακόμη αναμένει απόδοση τριών δισ. δολαρίων προς τους επενδυτές στο οικονομικό έτος 2017, με τη μορφή μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών. Το ποσό συνάδει με εκείνο που προβλέπεται για φέτος, τονίζει η εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v