Ανακούφισαν τα macro στοιχεία από ΗΠΑ

Θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με την αμερικανική οικονομία, καθώς κατά 0,8% αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής τον Αύγουστο (εκτιμήσεις για +0,5%), ενώ ο δείκτης PPI παρέμεινε αμετάβλητος, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,2%.

Ανακούφισαν τα macro στοιχεία από ΗΠΑ
Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα που έδωσαν τα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις λιανικής τον Αύγουστο, άνοδο 0,8% έναντι εκτιμήσεων για 0,5%, αλλά και όσον αφορά στο δείκτη PPI, ο οποίος παράμεινε αμετάβλητος.

Οι πωλήσεις λιανικής παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 0,8% τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών τιμών των αυτοκινήτων, καθώς και των αγορών επίπλων αλλά και κατασκευαστικών προμηθειών.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,5%. Η τωρινή αύξηση κατά 0,8% στα 306,2 δισ. δολάρια, έρχεται ύστερα από την προηγούμενη άνοδο του Ιουλίου κατά 1,1%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4%, έναντι εκτιμήσεων για 0,1%.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι το γεγονός πως οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν στις χαμηλές τιμές αυτοκινήτων, ενώ την ίδια στιγμή η αγορά κατοικιών παραμένει ισχυρή, αποτελεί σημαντική στήριξη για την οικονομία γενικότερα.

Εξάλλου, σύμφωνα με ξεχωριστή αναφορά, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI), παρέμεινε αμετάβλητος τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 0,2%.

Παρατηρητές της αγοράς σχολιάζουν ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας προς το παρόν, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό περιβάλλον θα είναι αρκετά δυσχερές το επόμενο έτος. Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1%, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση με το ίδιο ποσοστό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v