Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στις κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές το Σεπτέμβριο

Τα στοιχεία δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών. Οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση τόσο σε όρους δολαρίου όσο και σε όρους γουάν. Το εμπορικό πλεόνασμα για το μήνα διαμορφώθηκε στα 41,99 δισ. δολάρια.

Βουτιά στις κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές το Σεπτέμβριο

Οι εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας βρέθηκαν πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών το Σεπτέμβριο, εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης από την εγχώρια αγορά αλλά και από το εξωτερικό.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 10% σε όρους δολαρίου και οι εισαγωγές εμφάνισαν πτώση 1,9%. Η χώρα εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 41,99 δισ. δολαρίων, τονίζει το CNBC.

Σε όρους γουάν, οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 5,6% σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2%. Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 278,35 δισ. γουάν (41,40 δισ. δολάρια).

Το διεθνές δίκτυο εξηγεί πως το εμπορικό πλεόνασμα σε όρους γουάν μπορεί να είναι διαφορετικό από το ποσό που καταγράφεται επισήμως σε δολάρια.

«Η εγχώρια ζήτηση είναι εξίσου αδύναμη με την παγκόσμια ζήτηση», ανέφερε η Yifan Hu, ανώτατη οικονομολόγος για την ασιατική χώρα στην UBS Wealth Management.

Όπως σημείωσε, η μείωση στις εισαγωγές ήρθε παρότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε από περίπου 30 δολάρια το Σεπτέμβριο του 2015 σε περίπου 50 δολάρια τον περασμένο μήνα. Χωρίς αυτή την άνοδο, οι εισαγωγές θα ήταν ακόμη πιο αδύναμες, επισήμανε.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι το Σεπτέμβριο το γουάν ήταν περίπου 5% πιο αδύναμο σε σχέση με πριν από έναν χρόνο: «Μια μικρή υποτίμηση δεν βοηθά τις εξαγωγές της Κίνας, ιδιαίτερα αυτές τις εξαγωγές με χαμηλή προστιθέμενη αξία», ανέφερε.

Πάντως, το CNBC συμπληρώνει ότι οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι αυτά τα αδύναμα στοιχεία για το εμπόριο αποτελούν ένδειξη ακόμη πιο βραδείας οικονομικής ανάπτυξης μελλοντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v