Σαουδική Αραβία: Ο ΟΠΕΚ να μην περιορίσει πολύ την προσφορά πετρελαίου

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ δεν πρέπει να κάνει κάτι δραματικό, αλλά να κινηθεί ισορροπημένα και υπεύθυνα. Θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, ενώ το επόμενο διάστημα επιτροπή χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ θα συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Σαουδική Αραβία: Ο ΟΠΕΚ να μην περιορίσει πολύ την προσφορά πετρελαίου

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα πρέπει να περιορίσει υπερβολικά την προσφορά πετρελαίου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος ότι μια παγκόσμια συμφωνία για την παραγωγή που θα μειώσει τα αποθέματα, θα μπορούσε να επιτευχθεί τον Νοέμβριο.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Συνέδριο (World Energy Congress) στην Κωνσταντινούπολη, ο Falih ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ χρειάζεται να συμπεριφερθεί με ισορροπημένο και υπεύθυνο τρόπο και πως ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει στον σημαντικό του ρόλο.

«Ο ΟΠΕΚ χρειάζεται να διασφαλίσει ότι δεν θα περιοριστούμε υπερβολικά και δεν θα δημιουργήσουμε ανατάραξη στην αγορά. Θα είμαστε πολύ υπεύθυνοι», υποστήριξε ο υπουργός.

«Οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό έχει επηρεάσει την επένδυση. Πολλές εταιρίες και χώρες υποφέρουν (...) δεν θέλουμε να δώσουμε στην αγορά λάθος ενδείξεις και να αναταράξουμε τις τιμές της αγοράς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Σαουδάραβας τόνισε ότι τις ερχόμενες ημέρες θα συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Alexander Novak, προκειμένου να συζητήσουν την αντίδραση της Ρωσίας στη συμφωνία της Αλγερίας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι σε δύο εβδομάδες θα συνεδριάσει μια τεχνική επιτροπή μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ.

Οι αξιωματούχοι του Οργανισμού ξεκινούν μια σειρά συναντήσεων προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της Αλγερίας. Οι επερχόμενες συναντήσεις, οι οποίες ξεκινούν στην Κωνσταντινούπολη, καταδεικνύουν ότι το καρτέλ έχει πάρει πιο σοβαρά τη διαχείριση της υπερπροσφοράς και την προσπάθεια για τόνωση των τιμών, σε σχέση με το πρώτο μισό του 2016.

«Είναι καιρός να κάνουμε κάτι διαφορετικό απ' ό,τι αντιμετωπίσαμε το 2014. Θα κινηθούμε πολύ προσεκτικά, δεν θα κάνουμε κάτι δραματικό», ανέφερε ο Falih, προσθέτοντας ότι «η διαφορά είναι ότι οι δυνάμεις της αγοράς έχουν μεταβληθεί σημαντικά από το 2014 μέχρι τώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v