Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοέμβριος: Ο μήνας των ”αρκούδων” στις αγορές

Ο χειρότερος μήνας του 2007 αποδεικνύεται ο Νοέμβριος για τις διεθνείς αγορές. Με την υποχώρηση να κυμαίνεται από 1,8% (για τον ”ανθεκτικό” DAX) έως το εντυπωσιακό -16,2% για τον δείκτη Shanghai Composite, είναι βέβαιο ότι μόνο όσοι φρόντισαν, νωρίς, να ”σορτάρουν” τις μετοχές εξήλθαν κερδισμένοι.

Νοέμβριος: Ο μήνας των ”αρκούδων” στις αγορές
Ο χειρότερος μήνας του 2007, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αν και εκ παραδόσεως ο Δεκέμβριος έχει αποδειχτεί περισσότερο ”φιλικός”, αποδεικνύεται ο Νοέμβριος για τις διεθνείς αγορές.

Με την υποχώρηση να κυμαίνεται από 1,8% (για τον ”ανθεκτικό” DAX) και να φτάνει έως το εντυπωσιακό -16,2% για τον δείκτη Shanghai Composite, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι μόνο όσοι φρόντισαν, νωρίς, να ”σορτάρουν” τις μετοχές εξήλθαν κερδισμένοι.

Άλλη μία απόδειξη του ότι ο Νοέμβριος ήταν μήνας για ”γερά επενδυτικά νεύρα” είναι και η πορεία του δείκτη VIX, στον οποίο καταμετράται η ”μεταβλητότητα” (volatility) των αγορών, καθώς αυτός ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 23,4%, με τη ”μέτρηση” να αφορά στο διάστημα από 31/10/2007 έως και 30/11/2007.

Αν και η τελευταία συνεδρίαση (30/11) της Wall Street ήταν αρκετά θετική –κρίνοντας και από το γεγονός ότι η κρίση δεν έχει ακόμη ”ξεδιπλώσει” όλες τις πτυχές της–, δεν κατόρθωσε να ”σώσει” την αμερικανική αγορά από ισχυρές απώλειες και επιπρόσθετα από ”ερωτηματικά” για το τι μέλλει γενέσθαι στο μέλλον.

Πτώση 4% για τον Dow Jones, ο οποίος πάντως (δεδομένης και της ύπαρξης 30 μετοχών που έως έναν βαθμό επιδέχονται και ”χειρισμών”) κατόρθωσε να ”κρατηθεί” σχετικά καλά. Στο 6,9% οι απώλειες για τον Nasdaq, ενώ κατά 4,4% αποδυναμώθηκε ο S&P 500.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο DAX αποδεικνύεται –μέχρι στιγμής– απόλυτα ανθεκτικός, εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ευρώ κατέγραψε ράλι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, άρα αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες πίεσης για τους εξαγωγικούς ομίλους της Γερμανίας. Ο δείκτης υποχώρησε κατά το ”περιορισμένο” 1,85%.

Αντίθετα, το λονδρέζικο Σίτι μάλλον επιθυμεί να ξεχάσει διά παντός τον Νοέμβριο του 2007, δεδομένου ότι ο FTSE 100 ”είδε” την αποτίμησή του να υποχωρεί στο 4,3%. Ελαφρώς ηπιότερα τα ”χτυπήματα” για την αγορά της Γαλλίας, με τον CAC να αποδυναμώνεται 3%.

Στο στόχαστρο των ”αρκούδων” βρέθηκε και σχεδόν το σύνολο των αναδυόμενων αγορών, με αυτήν της Σαγκάης να επιβεβαιώνει –τουλάχιστον για τον Νοέμβριο– όσους υποστηρίζουν ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ”φούσκας”. Πτώση 16,2% για τον δείκτη Shanghai Composite, με ταυτόχρονη κάθετη πτώση του όγκου συναλλαγών.

Σχεδόν ταυτόσημες πορείες για τους δείκτες σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ, με τον Nikkei να υποχωρεί 6,3% και τον Hang Seng να αποδυναμώνεται στο 8,6%, αν και οι δύο δείκτες εντός του Νοεμβρίου βρέθηκαν ακόμη και σε ιστορικά υψηλά.

Από την αβεβαιότητας αλλά και τη διάθεση για μείωση της ανάληψης ρίσκου δεν ”γλίτωσαν” ούτε οι βασικές αγορές της Λατινικής Αμερικής, με τον βραζιλιάνικο Bovespa να υποχωρεί 3,5% και τον Merval της Αργεντινής να αποδυναμώνεται 6,1%.

Σ.Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v