Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος αλλά με... φρένο της αεροπορικής κίνησης τον Αύγουστο

Πρωταγωνίστριες οι αεροπορικές εταιρείες της Μ. Ανατολής στην αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης του Αυγούστου. Επηρεάστηκε από τα τρομοκρατικά χτυπήματα η κίνηση. Κίνα και Ινδία οδηγούν την κούρσα στην παγκόσμια αγορά εσωτερικού.

Ανοδος αλλά με... φρένο της αεροπορικής κίνησης τον Αύγουστο

Ανοδικά αλλά σε χαμηλότερα ύψη σε σύγκριση με προηγούμενους μήνες κινήθηκε η αεροπορική κίνηση τον Αύγουστο σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η ζήτηση για αεροπορικές μετακινήσεις (μετριέται σε έσοδα από επιβατο-χιλιόμετρα, RPK) αυξήθηκε 4,6% τον Αύγουστο σε όλο τον κόσμο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015. Άνοδος, ωστόσο, η οποία είναι χαμηλότερη από εκείνη που καταγράφηκε τον Ιούλιο (+6,4%).

Στον ίδιο μήνα, οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις (ASK) αυξήθηκαν 5,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου χρόνου, ενώ η πληρότητα των πτήσεων μειώθηκε 0,9% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 83,8%.

Καθοριστική για τα μεγέθη της αεροπορικής κίνησης σε όλο τον πλανήτη αποδείχθηκε η άνοδος της αγοράς της Μέσης Ανατολής (+9,9%) και της Ασίας-Ειρηνικού (+7,8%).

Στον αντίποδα, η αγορά της Ευρώπης εξακολούθησε να επηρεάζεται, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις καταγράφοντας συνολική άνοδο (διεθνή και εσωτερικά δρομολόγια) 2,7%. Στις πτήσεις, ωστόσο, τα άδεια καθίσματα ήταν περισσότερα καθώς η πληρότητα μειώθηκε 1,2% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 86,3%. Επίδοση η οποία μπορεί να υπολείπεται της αντίστοιχης του Αυγούστου του 2015 αλλά είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των γεωγραφικών περιοχών του πλανήτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία διεθνών αεροπορικών μετακινήσεων καθώς αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις που διαμορφώνονται στον παγκόσμιο τουρισμό.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, η διεθνής επιβατική κίνηση παγκοσμίως αυξήθηκε 4,7% τον Αύγουστο.

«Πρωταγωνίστριες» στην άνοδο του Αυγούστου ήταν οι ισχυρές αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες ενισχύουν διαρκώς τη θέση τους στη διεθνή σκηνή. Είναι χαρακτηριστικό πως οι διαθέσιμες θέσεις σε διεθνή δρομολόγια από και προς τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν 13,7% τον φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με πέρυσι. Κίνηση η οποία κεφαλαιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αεροπορικές εταιρείες καθώς η διεθνής επιβατική κίνηση στην περιοχή κατέγραψε άνοδο 10,3%.

Στις διεθνείς αεροπορικές γραμμές της Ευρώπης, οι διαθέσιμες θέσεις αυξήθηκαν 5,1% αλλά απορροφήθηκαν περίπου οι μισές από τις πρόσθετες θέσεις καθώς οι επιβάτες αυξήθηκαν 3,3%. Η πληρότητα στα δρομολόγια μειώθηκε 1,6% και διαμορφώθηκε στο 86,6%. Ποσοστό που παραμένει το υψηλότερο μεταξύ όλων των επιμέρους αεροπορικών αγορών του πλανήτη.

Οι διεθνείς επιβάτες αυξήθηκαν 5,6% τον Αύγουστο στις πτήσεις από και προς την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Στις γραμμές Ασίας-Ευρώπης, ωστόσο, η άνοδος της κίνησης ήταν μόλις 1,6%. Γεγονός που αποδίδεται στην αρνητική επίπτωση που είχαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη στις αποφάσεις των Ασιατών να ταξιδέψουν προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Σχεδόν οριακή ήταν η άνοδος της διεθνούς επιβατικής κίνησης στη Βόρεια Αμερική και στις γραμμές της Αφρικής (+1,8%) ενώ στη Λατινική Αμερική εμφάνισε αύξηση 6,7%.

Ινδία και Κίνα επιβεβαιώθηκε ότι αποτελούν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές εσωτερικών αεροπορικών δρομολογίων του πλανήτη. Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, οι αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν 4,3% τον Αύγουστο.

Τον Ιούλιο, όμως, για τον οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα αναλυτικά στοιχεία ανά χώρα, η επιβατική κίνηση εσωτερικού κατέγραψε άνοδο 23,2% στην Ινδία και 12% στην Κίνα.

Τον ίδιο μήνα, η επιβατική κίνηση εσωτερικού κατέγραψε οριακή άνοδο 1,8% στην Ιαπωνία, 1% στις ΗΠΑ ενώ υποχώρησε 2,7% στη Ρωσία. Η μείωση στη Ρωσία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη θέσεων που έχει προκύψει στη συγκεκριμένη αγορά, μετά το λουκέτο στην αεροπορική εταιρεία Transaero.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v