ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για NPLs και χαμηλή κερδοφορία ευρωπαϊκών τραπεζών

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αντιμετώπιση των κεφαλαιακών ελλειμμάτων στις αδύναμες τράπεζες αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Διαρθρωτικοί οι λόγοι πίσω από τη χαμηλή κερδοφορία.

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για NPLs και χαμηλή κερδοφορία ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται τη λήψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προειδοποίησε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το Ταμείο υποστηρίζει επίσης ότι η χαμηλή κερδοφορία σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και υποτονικής ανάπτυξης μπορεί να διαβρώσει τα «μαξιλάρια ασφαλείας» των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ γίνεται σε ένα περιβάλλον έντονης ανησυχίας για την τύχη της Deutsche Bank.

Aν και η έκθεση του Ταμείου δεν κατονομάζει συγκεκριμένες τράπεζες, η κατάσταση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα σε αξιωματούχους και τραπεζικά στελέχη που θα παρευρεθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στις συναντήσεις του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) στην Ουάσινγκτον.

«Στην ευρωζώνη, ο υπερβολικός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων και διαρθρωτικών προβλημάτων στην κερδοφορία απαιτούν άμεση και περιεκτική δράση», αναφέρει στην έκθεση το ΔΝΤ. «Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αντιμετώπιση των κεφαλαιακών ελλειμμάτων στις αδύναμες τράπεζες αποτελεί προτεραιότητα», σημειώνεται σύμφωνα με το Reuters στην έκθεση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται στα 900 δισ. ευρώ, στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονταν τον Απρίλιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v