Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετία: Σταθερή οικονομική ανάπτυξη ενόψει SNB

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελβετία συντήρησε ρυθμό ανάπτυξης 2,9% στο γ’ τρίμηνο αλλά παραμένει ανθεκτική στον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα η Swiss National Bank να διατηρεί ”στάση αναμονής” για την απόφαση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου. Οι αγορές δεν περιμένουν αύξηση των επιτοκίων στην εν λόγω συνεδρίαση και πιθανολογούν μια μείωση έως τον Ιούνιο 2008.

Ελβετία: Σταθερή οικονομική ανάπτυξη ενόψει SNB
Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελβετία διατήρησε τους ρυθμούς της κατά το γ’ τρίμηνο, καθώς αυξήθηκαν οι επενδύσεις νοικοκυριών και εταιριών.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 0,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο, όταν είχε αναπτυχθεί επίσης κατά 0,8%. Σε ετήσια βάση, η ελβετική ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,9%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ελβετική οικονομία έχει περιθώρια ανάπτυξης χωρίς να δημιουργεί πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώνεται στο 1,9%. Η ελβετική οικονομία διευρύνθηκε με ρυθμό 3,2% το 2006, μετά το 2,4% το 2005 και το 2,5% το 2004.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει υιοθετήσει ”στάση αναμονής” όσον αφορά την απόφαση για τα επιτόκια που θα ληφθεί στην τριμηνιαία τακτική συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου, ώστε ”να αποτιμήσει την επίδραση της πιστωτικής κρίσης στην οικονομία,” όπως είχε δηλώσει ο διοικητής Jean- Pierre Roth.

Οι επενδυτές δεν περιμένουν αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και πιθανολογούν μια μείωση έως τον Ιούνιο 2008 από την Swiss National Bank, σύμφωνα με τις ενδείξεις από τις προθεσμιακές αγορές.

Στο 2,75%, το επιτόκιο του ελβετικού φράγκου είναι το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, μετά το ιαπωνικό επιτόκιο στο 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v