Εμβληματική επένδυση πετρελαίου για το Ιράν

Ο μεγάλος νικητής της συνάντησης του ΟΠΕΚ προχωρά σε ένα νέο μοντέλο επένδυσης, που θα αναβιώσει τη βιομηχανία ενέργειας που διαλύθηκε από τις κυρώσεις. Η National Iranian Oil υπογράφει σήμερα για συνεργασίες 2,5 δισ. με τοπικές εταιρίες πετρελαίου.

Εμβληματική επένδυση πετρελαίου για το Ιράν

Μετά τις σημαντικές παραχωρήσεις που κέρδισε από την αντίπαλο Σουηδική Αραβία κατά την τελευταία συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ, το Ιράν θα ξεκινήσει μια διαδικασία αναβίωσης της βιομηχανίας ενέργειας σήμερα, καθώς η κρατική εταιρία πετρελαίου της χώρας υπογράφει ένα νέου τύπου συμβόλαιο επένδυσης.

Η National Iranian Oil θα ολοκληρώσει μια συμφωνία αξίας 2,5 δισ. δολαρίων με μια σειρά περιφερειακές εταιρίες, σύμφωνα με αξιωματούχο από το Υπουργείο Πετρελαίου.

Αυτός ο νέος τύπος συμβολαίου, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει καλύτερες αμοιβές στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, θεωρείται από τον υπουργό Πετρελαίου, Bijan Namdar Zanganeh, ως κρίσιμης σημασίας για την αύξηση των εξαγωγών.

Παρότι μπορεί να πάρει χρόνια μέχρι να αποφέρει καρπούς η συμφωνία, η υπογραφή της είναι δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τον υπουργό, ο οποίος επέστρεψε από τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στην Αλγερία έχοντας εξασφαλίσει το δικαίωμα του Ιράν να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο, ακόμη κι αν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι του Κόλπου συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή.

«Οι Ιρανοί αισθάνονται ότι έχουν χάσει ένα μεγάλο, μεγάλο πάρτι λόγω των κυρώσεων», εξήγησε ο Francisco Blanch επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στην Bank of America Merrill Lynch. Όπως πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε, «οι κυρώσεις βασικά στέρησαν μεγάλο μέρος της παραγωγής σε μια περίοδο που οι τιμές ήταν πολύ, πολύ υψηλές. Το Ιράν στην πραγματικότητα δεν είναι υποχρεωμένο να μειώσει την παραγωγή και θα πάρει υψηλότερη τιμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v