Ερντογάν: Ηττα η Συνθήκη της Λωζάννης, παραχωρήσαμε νησιά

Θέμα συνόρων έβαλε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και μας έπεισαν να δεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάννης». Παραδώσαμε τα νησιά και παλεύουμε για την υφαλοκρηπίδα. Πραγματικότητα η Συνθήκη, απαντούν ελληνικές πηγές. Σκληρή γλώσσα από το ΥΠΕΞ.

Ερντογάν: Ηττα η Συνθήκη της Λωζάννης, παραχωρήσαμε νησιά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε εκείνους που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα σημερινά όρια της χώρας του αντί για τα «απομεινάρια» του κράτους που οραματιζόταν η Συνθήκη των Σεβρών, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν την πρώτη ως νίκη.

«Η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας για το τουρκικό έθνος. Ας το γνωρίζουμε έτσι όπως είναι. Μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούμε τη Λωζάννη το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. Στη Λωζάννη παραδώσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που είναι τόσο κοντά που μπορείς να φωνάξεις και να ακουστείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντησή του με περιφερειακούς κυβερνήτες σήμερα στην Άγκυρα.

«Ακόμη παλεύουμε για το πώς θα είναι η υφαλοκρηπίδα και για το πώς θα είναι ο αέρας και η ξηρά. Ο λόγος γι' αυτό είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι γι' αυτή τη Συνθήκη. Αυτοί δεν ήταν δίκαιοι μαζί μας και ''θερίζουμε'' αυτά τα προβλήματα τώρα», ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με τη Hurriyet.

Όπως πρόσθεσε, «αν αυτό το πραξικόπημα ήταν επιτυχημένο, θα μας είχαν δώσει μια Συνθήκη που θα μας έκανε να νοσταλγούμε εκείνη των Σεβρών».

Πραγματικότητα, όσο οδυνηρή και να είναι

«Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», τονίζουν στο ΑΠΕ διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σκληρή γλώσσα από το Υπουργείο Εξωτερικών

"Ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς σχετικά με την απάντηση του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση ευρωβουλευτού.

Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μ. Κοσίγιαντσιτς όταν ρωτήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες σχετικά με την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Γ. Χαν για το θέμα που έχει προκύψει με τους «Τσάμηδες» στις σχέσεις Αλβανίας και της Ελλάδας αλλά και για την επίσημη θέση της Κομισιόν πάνω σε αυτό το θέμα, δήλωσε ότι «η Κομισιόν ενημερώθηκε νωρίς φέτος από τις δύο χώρες ότι υπήρχε πρόθεση να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ τους και να συζητήσουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν επαίνεσε ιδιαίτερα την πρόταση από την Ελλάδα για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που μπορεί να επιτρέψει έναν πιο διαρθρωμένο διάλογο για όλα τα θέματα που απαιτούν αποσαφήνιση μεταξύ των δύο χωρών. Η Κομισιόν είναι ενήμερη για τις δεσμεύσεις των δύο χωρών να ενισχύσουν το διάλογο και να τους ενθαρρύνει να καθαρίσουν το έδαφος για πιθανές παρανοήσεις σε όλα τα σχετικά τους θέματα. Η ίδια η Κομισιόν ξεκαθάρισε η κ. Μ. Κοσίγιαντσιτς δεν λαμβάνει θέση σχετικά με τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».

Μπακογιάννη: Να αντιδράσουν οι ελληνικές αρχές

Την άμεση αντίδραση των ελληνικών διπλωματικών αρχών για τα όσα δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάννης ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η δήλωση στην οποία προέβη ο Ρ.Τ.Ερντογάν «επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας» και για αυτό το λόγο «το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχουν μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο Νέο - οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v