Οι στόχοι για το κλίμα θα στοιχίσουν στην Ασία 300 δισ. δολάρια το χρόνο

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης προειδοποιεί ότι η Ασία θα ξοδεύει 300 δισ. δολάρια το χρόνο μέχρι το 2050 για να πετύχει τους στόχους του Παρισιού. Πάντως θα παράγει άνω των δύο δολαρίων για κάθε δολάριο κόστους που θα επωμιστεί, πρόσθεσε.

Οι στόχοι για το κλίμα θα στοιχίσουν στην Ασία 300 δισ. δολάρια το χρόνο

Η αναπτυσσόμενη Ασία θα πρέπει να ξοδεύει 300 δισ. δολάρια το χρόνο μέχρι το 2050 σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις επιθυμούν να στηρίξουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, προειδοποίησε η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank - ADB) σε νέα, σημερινή της έκθεση.

«Είναι ένα σημαντικό ποσό, αλλά οι οικονομικές αποδόσεις από την υιοθέτηση πολιτικών χαμηλών εκπομπών μακράν ξεπερνούν τα κόστη», επεσήμανε ο Juzhong Zhuang, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος στην ADB. «Η περιοχή μπορεί να παράγει κέρδη άνω των δύο δολαρίων για κάθε δολάριο κόστους που θα επωμιστεί για να πετύχει τους στόχους του Παρισιού –αν κάνει τα σωστά βήματα», διευκρίνισε.

Ο περιορισμός των επενδύσεων σε εξόρυξη ορυκτών, θα μπορούσε επίσης να αντισταθμίσει ένα 20% του συνολικού κόστους, επισημαίνει η έκθεση σύμφωνα με το CNBC.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη μέλη της ADB, τα οποία περιλαμβάνουν τις περισσότερες ασιατικές χώρες, με εξαίρεση την Ιαπωνία- είναι μεταξύ των βασικών παικτών στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Τρεις από τις πιο πολυπληθείς οικονομίες της περιοχής, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, ήταν μεταξύ των πέντε χωρών με τις υψηλότερες εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου το 2015, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (World Resources Institute - WRI).

«Αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες ισάξιες με το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2100, αντιστρέφοντας πολλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη που κερδήθηκαν με δυσκολίες στην περιοχή», προειδοποίησε η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v