Eυρωπαίοι αξιωματούχοι: Η Monte Paschi δεν γλυτώνει την κρατική διάσωση

Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης που ανακοίνωσε η Monte dei Paschi di Siena αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια, δήλωσαν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αναμένουν ότι η ιταλική τράπεζα θα αναγκαστεί να στραφεί στη λύση της κρατικής στήριξης.

Eυρωπαίοι αξιωματούχοι: Η Monte Paschi δεν γλυτώνει την κρατική διάσωση

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αναμένουν ότι η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena θα πρέπει να στραφεί στην κυβέρνηση για στήριξη, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Reuters.

Δύο μήνες αφότου η τράπεζα με έδρα της Σιένα ανακοίνωσε έκτακτο σχέδιο για την άντληση κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ, υπάρχουν έντονες ανησυχίες μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν θα βρεθούν οι πόροι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αρχές της ευρωζώνης εξετάζουν κατά πόσον θα χρειαστεί κρατική ενίσχυση, δεδομένων των πληροφοριών για χαμηλό ενδιαφέρον συμμετοχής στην πρόταση της τράπεζας.

«Υπάρχει σίγουρα ένα ρίσκο εφαρμογής στην άντληση κεφαλαίων» δήλωσε ένας αξιωματούχους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αξία της τράπεζας ανέρχεται περίπου στο ένα ένατο του στόχου των 5 δισ. ευρώ, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τους επενδυτές.

«Μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από το ιταλικό κράτος» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει οποιαδήποτε υστέρηση στην άντληση κεφαλαίων από τους ιδιώτες επενδυτές.

Η Monte dei Paschi αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters. Εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως δεν έχει πληροφορηθεί ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αναμένουν κρατική διάσωση της Monte dei Paschi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v