Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα για αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβρη έστειλε η FED

Ενάντια σε μια αύξηση «για την ώρα» τάχθηκε η αμερικανική Federal Reserve αλλά έστειλε σήμα για Δεκέμβριο. Μειοψήφησαν τρία από τα 10 μέλη. Δεν υπάρχει κίνδυνος «υπερθέρμανσης», λέει η Yellen. Βλέπει ουσιαστική ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Υποβάθμισε την πρόβλεψη για ανάπτυξη.

Σήμα για αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβρη έστειλε η FED

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν αύξησε τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά έστειλε ισχυρό σήμα ότι μπορεί να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έως το τέλος του έτους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης, η Fed σημειώνει πως τους τελευταίους μήνες η οικονομική δραστηριότητα έχει επιταχυνθεί και η αγορά εργασίας έχει σημειώσει ουσιαστικά κέρδη. 

«Η υπόθεση για μια αύξηση στα επιτόκια έχει ενισχυθεί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου αναφέρεται επίσης ότι η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων αποφάσισε ενάντια σε μια αύξηση «για την ώρα».

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,25 με 0,5% από τον Δεκέμβριο, όταν προχώρησε στην πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού μετά από μία περίπου δεκαετία. 

Η απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων πέρασε με 7 ψήφους υπέρ και 3 κατά. H Εsther L. George, η Loretta Mester και ο Eric Rosengren, τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. 

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας μείωσαν την πρόβλεψη για τις αυξήσεις επιτοκίων που αναμένουν το 2016 σε μία από δύο προηγουμένως. Λιγότερο επιθετική αύξηση προβλέπουν οι αξιωματούχοι και για το 2017 και το 2018, με τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για τα επιτόκια να μειώνεται στο 2,9% από 3%. 

Σε μια ένδειξη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης για την αμερικανική οικονομία, η Fed αναφέρει στην ανακοίνωση πως τα ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας «εμφανίζονται ισορροπημένα». 

Μειώνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη

Η Fed αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7 με 1,9% το 2016, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,9 με 2%.

Όσον αφορά στην ανεργία, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,7 με 4,9% φέτος, από 4,6 με 4,8% που προέβλεπε προηγουμένως.

Αμετάβλητη διατήρησε την πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 1,6 με 1,8%.

Yellen: Θα ανέμενα μια αύξηση το 2016

Η απόφασή μας να μην αυξήσουμε τα επιτόκια δεν αντανακλά μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

«Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν ενισχυθεί και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και ενώ ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, αναμένουμε πως θα αυξηθεί σταδιακά προς τον στόχο του 2%», σημείωσε.

Τόνισε ωστόσο πως η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης στην αγορά εργασίας και οι αξιωματούχοι δεν βλέπουν κίνδυνο «υπερθέρμανσης» της οικονομίας. Η οικονομία έχει ακόμα κάποια απόσταση να διανύσει προς την επίτευξη των στόχων της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε.

Η ίδια υπογράμμισε πως αναμένει μια αύξηση επιτοκίου φέτος. «Θα ανέμενα να δω μια αύξηση επιτοκίου φέτος, αν συνεχίσουμε στην τρέχουσα πορεία της βελτίωσης της αγοράς εργασίας και δεν υπάρχουν σημαντικά ρίσκα», υποστήριξε. 

Ο πίνακας με τις νέες προβλέψεις της Fed

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v