Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

El-Erian: Η Fed «να τελειώνει» με την αύξηση του επιτοκίου

Η Fed έχει αναγκαστεί να κάνει πολλά γιατί άλλοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, σχολίασε ο οικονομολόγος. Η τράπεζα πρέπει να τελειώνει με την αύξηση. «Παράλογη» η «εμμονή» για ελάχιστες κινήσεις στα επιτόκια, δείχνει το πόσο βασιζόμαστε στη Fed.

El-Erian: Η Fed «να τελειώνει» με την αύξηση του επιτοκίου

Η Fed θα πρέπει «να τελειώνει» με την αύξηση του επιτοκίου της και να επιβεβαιώσει ότι αυτός δε θα είναι ένας φυσιολογικός κύκλος αυξήσεων, τόνισε ο οικονομολόγος Mohamed El-Erian την Τρίτη, μιλώντας στο CNBC.

Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει επειδή «τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έχουν στρεβλώσει το σύστημα (και) έχουν ενθαρρύνει το υπερβολικό ρίσκο». Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εξηγήσει στις αγορές «ότι αυτός ο κύκλος θα λήξει πολύ κάτω των ιστορικών επιπέδων των τελικών αξιών».

Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της Allianz σχολίασε πως η Fed έχει στριμωχτεί. «Επειδή άλλοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να κάνουν πάρα πολλά για πολύ καιρό», ανέφερε.

«Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να είναι η μοναδική λύση. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν άλλους φορείς χάραξης πολιτικής. Υπάρχουν πολύ καλύτερα εργαλεία από τη δημοσιονομική πλευρά και από την πλευρά των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα οποία είναι πολύ πιο κατάλληλα γι' αυτό που είναι αναγκαίο», υπογράμμισε ο ειδικός.

Στο μεταξύ, το γεγονός πως υπάρχει τόσο μεγάλη «εμμονή» σχετικά με μια αύξηση ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας, είναι «απόλυτα παράλογο», πρόσθεσε ο El-Erian.

Όπως πρόσθεσε, αυτό δείχνει το βαθμό στον οποίο οι αγορές βασίζονται πλέον στις ενέσεις ρευστότητας, οι οποίες φέρνουν το «απόλυτο τρίπτυχο» υψηλότερων αποδόσεων, χαμηλότερης μεταβλητότητας και συσχετίσεων όπου όλα κινούνται ανοδικά.

«Έχουμε γίνει τόσο ευαίσθητοι σε αυτές τις ελάχιστες κινήσεις, γιατί βασιζόμαστε σε υπερβολικό βαθμό στη Fed», κατέληξε ο οικονομολόγος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v