Goldman Sachs: Η Κίνα υπαινίσσεται τόνωση για δεύτερη φορά φέτος

Η τράπεζα εκτιμά ότι η κυβέρνηση υπαινίχθηκε χαλάρωση πολιτικής για δεύτερη φορά φέτος. Τονίζει ότι η κίνηση οφείλεται σε νέα αδυναμία στις επενδύσεις και στοχοποιεί τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα: την απροθυμία και την ανικανότητα για επένδυση.

Goldman Sachs: Η Κίνα υπαινίσσεται τόνωση για δεύτερη φορά φέτος

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας υπαινίχθηκε πως έρχεται περισσότερη χαλάρωση για τη χώρα, υποστήριξε η Goldman Sachs σε υπόμνημά της σύμφωνα με το CNBC.

Η τράπεζα επικαλέστηκε τη συνεδρίαση του κινεζικού υπουργικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα, στην οποία συζητήθηκαν σχέδια για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας έγκρισης επενδυτικών πρότζεκτ, καθώς και στην ανακοίνωση του συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, πως ομάδες ελέγχου θα αναλάβουν να διασφαλίσουν ότι τα πρότζεκτ αυτά εκτυλίσσονται εντός χρονοδιαγράμματος.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο γεγονότα είναι σημαντικές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να χαλαρώσει την κυκλική πολιτική για δεύτερη φορά φέτος», ανέφερε η τράπεζα στο υπόμνημα που δημοσίευσε την Τρίτη.

«Η απόφαση να τονωθεί η οικονομία ξανά τώρα, κατά πάσα πιθανότητα είναι το αποτέλεσμα ανανεωμένης αδυναμίας στην ανάπτυξη της δραστηριότητας, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού (FAI)», πρόσθεσε.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η νέα τόνωση θα έχει «σημαντικό» αντίκτυπο, καθώς τα μέτρα στοχοποιούν τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των FAI, τα οποία είναι η απροθυμία και η ανικανότητα για επένδυση.

Η τράπεζα επεσήμανε ότι μια σειρά ήδη υπάρχοντων επενδυτικών πρότζεκτ προχωρούν εγκαίρως και πως το Κρατικό Συμβούλιο συζήτησε αυτή την εβδομάδα τη θέσπιση ενός συστήματος αμοιβών και ποινών που θα συνδέονται με την εφαρμογή των πρότζεκτ.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η ανάπτυξη των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού και της οικονομικής δραστηριότητας θα εμφανίσουν βελτίωση μέσα στους επόμενους μήνες, αν και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ενδέχεται να παραμείνουν αδύναμα λόγω πτώσεων που έχουν να κάνουν με τη σύνοδο της G20.

Πάντως προέβλεψε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μετριαστεί τα δύο τελευταία τρίμηνα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v