Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαουδική Αραβία: Κανένας λόγος για «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου

Έτοιμη για πάγωμα παραγωγής δηλώνει η Ρωσία, αν και η Σαουδική Αραβία επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται αυτό το μέτρο. Η αγορά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε. Οι δύο χώρες συμφώνησαν για αξιολόγηση των θεμελιωδών και πιθανές κοινές δράσεις.

Σαουδική Αραβία: Κανένας λόγος για «πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ομάδας αξιολόγησης των θεμελιωδών της αγοράς πετρελαίου, η οποία θα προτείνει μέτρα και κοινές δράσεις ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο υπουργών Ενέργειας στην G20. Η Σαουδική Αραβία, πάντως, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος για πάγωμα της παραγωγής, αν και η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, οι δύο χώρες είχαν διμερή συνάντηση όπου συζητήθηκε μια συνεργασία για το πετρέλαιο και το αέριο. Όπως διευκρίνισε, η συνεργασία θα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της μεταβλητότητας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Όπως πρόσθεσε, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αυτή τη στιγμή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι θα συνεχιστεί ο συντονισμός με άλλα μέρη, πριν τη συνάντηση στην Αλγερία αργότερα αυτό τον μήνα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει και άλλους παραγωγούς να συμμετέχουν, αν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πάγωμα της παραγωγής.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ επεσήμανε ότι η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνει τρόπους σταθεροποίησης της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός στην παραγωγή.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής, αν παρθεί τέτοια απόφαση, προσθέτοντας ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τις αγορές.

Παρά τις διαφωνίες, ο Ρώσος υπουργός σχολίασε πάντως ότι η κοινή δήλωση των δύο χωρών αποτελεί ιστορική στιγμή.

Οι δύο υπουργοί δε συμφωνούν και σε ό,τι αφορά στην παραγωγή του Ιράν. Η Ρωσία ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στη χώρα να αγγίξει τα προ κρίσης επίπεδα παραγωγής, ενώ ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε ότι το Ιράν έχει ήδη αγγίξει τα επίπεδα αυτά.

Οι δύο υπουργοί πρόκειται να συναντηθούν και πάλι στην Αλγερία, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ για την Ενέργεια, καθώς και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη τον Νοέμβριο.

Το πρακτορείο θυμίζει ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος και δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v