Αναπτερώνει τις ελπίδες για «πάγωμα» παραγωγής η Σαουδική Αραβία

Η χώρα θα συμφωνήσει σε «πάγωμα» παραγωγής αρκεί να συμμετέχουν όλα τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη. Οι υψηλές τιμές δεν συμφέρουν τους φτωχούς εισαγωγείς, υποστήριξε αξιωματούχος. Στο μεταξύ, «έτοιμη» για συμφωνία δηλώνει η Ρωσία.

Αναπτερώνει τις ελπίδες για «πάγωμα» παραγωγής η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα «πάγωμα» της παραγωγής αργού, αρκεί να το κάνουν και όλα τα άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη, ανέφερε ο πρίγκηπας Turki Al-Faisal μιλώντας σήμερα στο CNBC.

«Αυτό που αναζητά η Σαουδική Αραβία είναι μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της παραγωγής και των τιμών του πετρελαίου, όχι μόνο μέσα στον ΟΠΕΚ», διευκρίνισε ο Al-Faisal, στο περιθώριο του Φόρουμ Αμπροζέτι στην Ιταλία.

«Όλοι οι παραγωγοί πετρελαίου θα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους, όποια απόφαση κι αν παρθεί (...) όλοι πρέπει να συμμετέχουν», τόνισε ο πρίγκιπας, που προηγούμενα είχε διατελέσει επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Turki Al-Faisal υποστήριξε ότι μια επιστροφή σε υψηλές τιμές πετρελαίου θα ήταν ενάντια στο συμφέρον των φτωχότερων χωρών-εισαγωγέων στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

«Η σαουδική πολιτική από όταν δημιουργήθηκε ο ΟΠΕΚ, είναι ότι οι τιμές πρέπει να είναι σε λογικά επίπεδα ώστε να μπορεί ο αγοραστής να τις αντέξει», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας –άλλου μεγάλου παραγωγού πετρελαίου- τόνισε σήμερα στο διεθνές δίκτυο ότι μια «καλή» τιμή για το αργό θα ήταν μεταξύ 50 και 70 δολαρίων το βαρέλι. Ο πολιτικός συμπλήρωσε πως η Ρωσία είναι «έτοιμη να υπογράψει για να έχουμε συμφωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v