Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Αύξηση 0,6% στις τιμές κατοικιών τον Αύγουστο

Η κίνηση στις τιμές κατοικιών έχει σημασία για την υγεία της βρετανικής οικονομίας, αφού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κάθε φορά που μειώνονται οι τιμές, τα νοικοκυριά «κόβουν» τη δαπάνη. Πάντως η αύξηση δεν συνάδει με τις άλλες ενδείξεις στην αγορά κατοικιών.

Βρετανία: Αύξηση 0,6% στις τιμές κατοικιών τον Αύγουστο

Η ανάπτυξη στις τιμές των βρετανικών κατοικιών επιταχύνθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία βρετανικής τράπεζας που επικαλείται το MarketWatch, «αψηφώντας» προηγούμενες ενδείξεις ότι η αγορά κατοικιών κατεβάζει ταχύτητα μετά την απόφαση της χώρας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανέφερε ο οικοδομικός συνεταιρισμός Nationwide Building Society. Σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 5,6%.

Το αν οι τιμές κατοικιών διατηρούν ή όχι τα επίπεδά τους στον απόηχο του δημοψηφίσματος έχει σημασία για τη συνολική υγεία της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, τα βρετανικά νοικοκυριά έχουν μειώσει τη δαπάνη κάθε φορά που οι τιμές των κατοικιών έχουν εμφανίσει πτώση.

«Η άνοδος στην ανάπτυξη των τιμών κατά κάποιον τρόπο βρίσκεται σε δυσαρμονία με τις ενδείξεις ότι η δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο Robert Gardner, ανώτατος οικονομολόγος στη Nationwide.

«Ωστόσο, η πτώση στη ζήτηση φαίνεται να συνάδει με την αδυναμία από την πλευρά της προσφοράς στην αγορά», πρόσθεσε ο ειδικός.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων στεγαστικών δανείων που εγκρίθηκαν στη Βρετανία τον Ιούλιο μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 1,5 χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v