Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική η DBRS για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της CGD

Η πρόταση για ανακεφαλαιοποίηση της CGD δείχνει ότι η πορτογαλική κυβέρνηση προσπαθεί να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα, όμως είναι δύσκολο ακόμα να εκτιμηθεί η επίπτωση της πρότασης αυτής στην αξιολόγηση της χώρας, λέει η DBRS.

Επιφυλακτική η DBRS για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της CGD

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίπτωση που θα έχει στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της κρατικής τράπεζας CGD, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί αν οι επενδυτές θα αγοράσουν το νέο χρέος στο οποίο βασίζεται το σχέδιο, σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Όπως σημειώνει το Reuters, η άποψη της DBRS είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς είναι ο μόνος οίκος που εξακολουθεί να αξιολογεί την Πορτογαλία με BBB, επενδυτική βαθμίδα που επιτρέπει τη συμμετοχή των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.

Ο οίκος διατηρεί «σταθερό» το outlook της οικονομίας, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει τον Οκτώβριο, οπότε θα επανεξετάσει τη στάση του.

«Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών να ανακεφαλαιοποιήσει τη CGD είναι μια σημαντική απόδειξη της προσπάθειας να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, θα είναι σημαντικό να μετρήσουμε το επίπεδο της διάθεσης των επενδυτών για το ύψους 1 δισ. ευρώ χρέος μειωμένης εξασφάλισης που σκοπεύει να αντλήσει η CGD. Μέχρι να το γνωρίζουμε αυτό, θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίπτωση (της συμφωνίας) στον ισολογισμό του δημόσιου τομέα», ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της DBRS, Fergus McCormick.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v