Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 51,6 ανέβηκε ο γαλλικός PMI τον Αύγουστο

Ο PMI υπηρεσιών έκανε άλμα στο 52 από 50,5 τον Ιούλιο και οδήγησε το συνολικό δείκτη στο 51,6 από 50,1. Η βελτίωση στον ιδιωτικό τομέα ήρθε αποκλειστικά από τις υπηρεσίες, που νωρίτερα κινούνταν καθοδικά λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι.

Στο 51,6 ανέβηκε ο γαλλικός PMI τον Αύγουστο

Η δραστηριότητα στο γαλλικό ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε σε επίπεδα που κατέγραψε για τελευταία φορά πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς μια άνοδος στον τομέα των υπηρεσιών αντιστάθμισε την συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση.

Προκαταρκτική ανάγνωση του συγκεντρωτικού PMI που συνδυάζει τους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών αυξήθηκε σε 51,6 από 50,1 τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Markit. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν μια πιο αδύναμη επίδοση, στο 50,4.

Η βελτίωση προέκυψε αποκλειστικά από τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος κινούνταν καθοδικά τους τελευταίους μήνες λόγω πτώσης στον τομέα ξενοδοχείων και εστιατορίων μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο PMI υπηρεσιών έκανε άλμα στο 52 τον Αύγουστο από 50,5 τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2015 και εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και ενάμιση χρόνο. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα καταγραφεί στασιμότητα.

Ωστόσο, ο PMI μεταποίησης υποχώρησε σε 48,5 από 48,6 τον Ιούλιο και παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης για έκτο συνεχόμενο μήνα, παρότι ο υποδείκτης για την παραγωγή βελτιώθηκε στο 50, σε ένδειξη σταθερών επιπέδων παραγωγής.

«Υπονοείται εδώ ότι τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται από τη διακοπή νωρίτερα φέτος, που ήρθε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις», τόνισε μιλώντας στο Reuters ο Chris Williamson, ανώτατος οικονομολόγος στη Markit.

Η καλύτερη συνολική εικόνα ελαττώνει τους φόβους ότι η γαλλική οικονομία συνέχισε να επιβραδύνεται αυτό το τρίμηνο, μετά την απροσδόκητη στασιμότητα του δεύτερου τριμήνου.

Το πρακτορείο συμπληρώνει ότι, σε ένδειξη μεγάλης πίεσης ανταγωνισμού σε περιβάλλον αποπληθωρισμού, οι γαλλικές εταιρίες συνέχισαν να μειώνουν τις τιμές τον Αύγουστο, με τον υποδείκτη για τις τιμές παραγωγής να πέφτει στο 46,2, ακόμη πιο κάτω από το όριο του 50 που δεν έχει καταφέρει να περάσει από τον Απρίλιο του 2012.

Μια πτώση στον υποδείκτη για την απασχόληση σε 48 από 50,3, επίσης υπογραμμίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης των γαλλικών εταιριών στην οικονομική ανάκαμψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v