Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα ενότητας από Μέρκελ, Ρέντσι, Ολάντ

Η Ευρώπη δεν έχει «τελειώσει» μετά το Brexit, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Μεγαλύτερος κίνδυνος για ΕΕ ο κατακερματισμός, τόνισε ο Ολάντ. Χωρίς την Τουρκία δεν μπορούμε να κερδίσουμε τους διακινητές, το μήνυμα Μέρκελ για προσφυγικό.

Μήνυμα ενότητας από Μέρκελ, Ρέντσι, Ολάντ

Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διεμήνυσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγο προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας μαζί με την Μέρκελ και τον Ολάντ, όπου στόχος ήταν να βρεθούν τρόποι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή, μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψουν την Ένωση.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση των τριών ηγετών σήμερα στη Μεσόγειο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα κι η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του Brexit.

Η Άγγελα Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ είναι στην ατζέντα των συνομιλιών του δείπνου εργασίας.

«Η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την συνέντευξη τύπου στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών «ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν».

Σχετικά με την οικονομία δήλωσε, δε, ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Γιούνκερ» και πως «όλοι επιθυμούν την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η 'Αγγελα Μέρκελ, τέλος, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «ο Ματέο Ρέντσι πραγματοποίησε στην Ιταλία μεταρρυθμίσεις που μπορούν να χαρακτηρισθούν ακρογωνιαίοι λίθοι για ένα βιώσιμο μέλλον».

Επιπλέον ο Ματέο Ρέντσι σημείωσε: «Οι λαϊκιστές πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι η αιτία όλων των κακών. Δεν είναι έτσι. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι η λύση στα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ζήτησε, παράλληλα, «ισχυρά μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και για την καταπολέμηση της ανεργίας, επενδύσεις ποιότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι στο νησί του Βεντοτένε και στο διπλανό νησί του Σάντο Στέφανο θα δημιουργηθεί ένα πανεπιστήμιο ανοικτό σε όλους τους ευρωπαίους νέους. Πρόκειται να μετατραπεί, δηλαδή, σε πανεπιστήμιο η φυλακή στην οποία εξέτισαν ποινές εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Ιταλός, σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στη Συρία δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να νιώσει ντροπή στην περίπτωση που δεν γίνει τίποτα ώστε τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την πόλη Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.

«Γνωρίζουμε ότι μαίνονται συρράξεις που παραμένουν άλυτες και σκέφτομαι τι συμβαίνει στην Συρία, την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χαλέπι, αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή η οποία κάποια στιγμή θα αποτελέσει όνειδος στην διεθνή κοινότητα στην περίπτωση που δεν κάνουμε τίποτα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Ιταλό πρωθυπουργό επισκέφθηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης», που βρίσκεται στη νήσο Βεντοτένε. Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται συχνά στο έργο του άνδρα που θεωρείται ως ένας εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, τον οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι φυλάκισε το 1941 σε αυτή τη νήσο, μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v